Verdienstelijk debuut voor triatlete Jongstra op Hawaii

Triatlete Sione Jongstra heeft een verdienstelijk debuut gemaakt bij het wereldkampioenschap Ironman op Hawaii...

ANP

De Nederlandse eindigde na 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42 km hardlopen als achttiende in een tijd van 9 uur, 55 minuten en 33 seconden.

Die klassering levert Jongstra net geen automatisch startbewijs voor volgend jaar op. Daarvoor was een plek bij de eerste vijftien vereist. Hawaii geldt als de zwaarste Ironman ter wereld en de editie van 2007 was met 27 graden Celsius een warme.

De 34-jarige Chris McCormack veroverde de wereldtitel Ironman bij de mannen. De Australiër, precies tien jaar geleden wereldkampioen op de olympische afstand, troefde alle favorieten af in 8.15.34. ‘Ik heb mijn olympische droom opgegeven om deze race te winnen. Het is gelukt’, zei McCormack nadat hij vallend de finish bereikt had.

Hawaii-debutant Craig Alexander maakte het Australische succes compleet met een tweede plaats (8.19.04). Derde werd de Deen Torbjorn Sindballe, die lange tijd aan de leiding fietste en liep (8.21.30).

Opmerkelijk was 76e plaats van oud-wielrenner Laurent Jalabert. De Franse oud-Vueltawinnaar en ex-wereldkampioen tijdrijden kwam op 25 minuten van de snelste zwemmer uit het water en passeerde negenhonderd triatleten tijdens de 180 kilometer fietsen. Daarna was zijn marathon van 3.10 goed om nog verder op te rukken naar voren.

De Nederlanders moesten het met bescheidener klasseringen doen. Bram van den Bergh was de beste op een 111e plaats (9.29.44).

Bij de vrouwen was de sensatie groot. Voor het eerst na de Belg Luc van Lierde in 1996 won een debutante. Chrissie Wellington, 30 jaar, en pas dit jaar prof geworden kwam, zag en overwon. Wellington sleurde op de fiets naar de koppositie om vervolgens op de marathon nog een tijd onder de drie uur te realiseren.

Meer over