Veertigduizend hardlopers in Dam tot Damloop

Vandaag wordt voor de 27ste keer de Dam tot Damloop gehouden. De loop start op de Prins Hendrikkade in Amsterdam en eindigt in hartje Zaandam. Het is een van de grootste hardloopevenement van Nederland.

De kopgroep van de mannen vorig jaar in de IJ-tunnel tijdens de Dam tot Damloop. © ANP Beeld
De kopgroep van de mannen vorig jaar in de IJ-tunnel tijdens de Dam tot Damloop. © ANP

Verwacht wordt dat 40.000 sportievelingen deelnemen en dat er honderdduizenden belangstellenden langs het parkoers staan, aldus de gemeente Amsterdam.

De starts in de verschillende categorieën zijn op de Prins Hendrikkade in de hoofdstad en de finish is in het centrum van Zaandam op de Peperstraat, voorbij de Dam.

Verschillende wegen op het parkoers zijn afgesloten (van 7.00 tot 17.00 uur) en ook de IJtunnel in Amsterdam is niet toegankelijk voor verkeer vanuit Amsterdam-Noord richting het centrum. Autoverkeer wordt omgeleid via de Piet Heintunnel.

Ook het openbaar vervoer wordt vandaag aangepast. Reizigers kunnen meer informatie vinden op de website van het gemeentevervoerbedrijf GVB. Bezoekers worden opgeroepen zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer. NS zet hiervoor extra lange treinen in tussen Zaandam en Amsterdam.

Meer over