Veersokjes

'Wandelen wordt weer leuk', meldt een bericht dat Niche onder ogen krijgt. En dan speciaal met de Epithélium 26. Een verend kussentje, weggewerkt in een speciaal sokje, dat de rol van de voetzool overneemt....

'Bij iedere stap die gezet wordt, krijgen de voeten een schok te verduren die zo sterk is als een aardbeving met een kracht van vier op de schaal van Richter', legt Elaine van Battum, van

Tell'us, het bedrijf dat de veersokjes distribueert, uit. Niet mis, maar klopt wel, meent Niche, denkend aan de bovenburen.

Als bescherming tegen deze schokken zijn onze voeten voorzien van natuurlijke schokdempers, de voetzolen. Maar het beschermend effect van die voetzolen gaat achteruit met de leeftijd. Dit kan senioren het plezier van een wandeling ontnemen.

Podotherapeuten hebben daarom die Epithélium ontworpen, een soort kunstmatige voetzool. Het product komt uit Frankrijk, is sinds enkele maanden in Nederland op de markt en mag zich verheugen in een groeiende populariteit, vooral onder 55-plussers. 'Er zijn reacties van mensen die nooit meer wandelden en nu weer als een kievit lopen', weet Van Battum.

De kussentjes voelen inderdaad zacht aan, merkt Niche. Maar de stof die aan de bovenzijde van de voet zit, doet ernstig denken aan directoires uit grootmoeders tijd. 'Affreux', zouden Fransen zeggen.

Ook wat niet direct zichtbaar is, mag er wel aardig uitzien. Zelfs als het functioneel is.

Peter van den Berg

Meer over