ReportageVolleybal

Veel volleybaltalenten in Sliedrecht

Bij het vrouwenvolleybal is de finale van de play-offs van start gegaan. Sliedrecht Sport en Sneek strijden om de landstitel. Woensdag stonden er vier talenten op het veld die ook opgeroepen zijn voor de nationale ploeg.

John Volkers
Spelverdeelster Sarah van Aalen van Sliedrecht Sport geeft een achterwaartse set-up. Beeld Klaas Jan van der Weij
Spelverdeelster Sarah van Aalen van Sliedrecht Sport geeft een achterwaartse set-up.Beeld Klaas Jan van der Weij

Volleybal

Sliedrecht Sport: 3

Sneek: 0

Het internationale programma van de nationale volleybalploeg is in het voorolympische jaar zo moordend druk, dat bondscoach Jamie Morrison talenten uit de Nederlandse competitie is gaan toevoegen aan zijn vrouwenselectie. Woensdag, bij de eerste wedstrijd uit de finale van de eredivisiecompetitie, waren vier van die beloften uit Morrisons top-30 te bewonderen.

Bij het met 3-0 winnende Sliedrecht Sport waren dat spelverdeler Sarah van Aalen (19 jaar), libero Florien Reesink (20) en middenaanvaller Demi Korevaar (18). Aan de andere kant van het net, bij het in 1 uur en 2 minuten fijntjes stukgeslagen Sneek, had Hester Jasper (17) een vaste plek in de passlijn. Zij is de jongere zus van international Marrit Jasper.

Van Aalen was de opvallendste vrouw onder het korps van rekruten. Vera Koenen, oud-international en nu coach van de landskampioen, was klip en klaar in haar beoordeling: ‘Sarah is het grote spelverdelertalent van Nederland. Al jaren trouwens. Nog een paar jaar rijpen en dan is ze er echt klaar voor. Ze heeft prachtige handen en ze meet 1.83. Dat is allemaal heel fijn.’

De jonge vrouw uit Wychen gaat in de eerste twee ronden van de Volleyball Nations League (VNL), het nieuwe grote zomerevenement van de wereldvolleybalbond FIVB, zelfs debuteren in de nationale ploeg. Koenen: ‘Morrison geeft de eerste twee ronden de vaste spelverdelers van zijn team vrijaf. Dan krijgen de jongeren van hem de kans.’

Van Aalen vertelt daar in alle bescheidenheid zelf niet over, al heeft ze Morrison de voorbije weken wel gesproken. Ze zegt slechts dat in 2024, bij de Olympische Spelen van Parijs, spelverdelers als Laura Dijkema en Femke Stoltenborg gestopt zullen zijn. ‘Dat wij nu al gaan aansluiten bij de ploeg en gaan spelen, ze zullen wel moeten. Want die twee gaan 2024 niet meer meemaken.’

Van Aalen gaat in de eerste driedaagse, van 21 tot 23 mei, tegen wereldkampioen Servië, topland Turkije en Zuid-Korea spelen. In de tweede week volgen Brazilië, Bulgarije en Polen. Het zal een vuurdoop van jewelste zijn voor de spelverdeler die al op haar dertiende, in het eerste van haar club, Trivos, de set-ups stond te geven.

Op haar vijftiende kwam zij in het Talent Team terecht, de ploeg die de volleybalacademie van Papendal in de eredivisie vertegenwoordigt. Vorig jaar maakte Van Aalen de overstap naar landskampioen Sliedrecht. Koenen: ‘Bij Talent Team maakte een verliespartij niet uit. Hier wel. Wij spelen hier drie finales per jaar en komen drie ronden ver in de Europa Cup.’

Daarom sleep Koenen, voorheen zelf spelverdeler in de nationale ploeg, aan het tactische begrip van Van Aalen. Niet alleen maar frivool, of moeilijke keuzes voor de zogenaamde pijpaanval vanuit het achterveld, maar ook secuur en zakelijk. ‘Clean uitspelen’, kreeg Van Aalen in de derde set te verstaan. Ze verstond de opdracht. Ze leerde ook het rallyspel te verdelen. Vrouwenvolleybal aan de top bestaat uit lange balwisselingen. Het is soms rally na rally.

Demi Korevaar moest woensdag toekijken hoe een ander groot talent op het midden haar plaats innam. Denise de Kant kwam met Koenen mee uit Haarlem en is met haar 1 meter 90 een imponerende gestalte. Korevaar meet 1.87. In de top telt elke centimeter, behalve op de positie van libero, de superverdediger die in het achterveld komt voor de middenblokkeerder die dan tijdelijk de bank opzoekt. Florien

Reesink is 1.74 klein, ‘maar ze heeft prachtige armen’, aldus coach Koenen die veel van haar verwacht. Kirsten Knip en Myrthe Schoot, de huidige libero’s van de nationale ploeg, gaan op een dag ook vervangen worden.

Dat lengte bepalend kan zijn in de keuzes van selectieheren als Morrison blijkt uit het passeren van Anlène van der Meer van Sneek. Zij was de topscorer van de avond. ‘Ze zou op mijn longlist hebben gestaan. Haar linkerarm is formidabel en elke blokkeerder heeft daar moeite mee’, sprak Vera Koenen. Dat Morrison de hoogspringende Friezin buiten zijn dertig laat, heeft ongetwijfeld te maken met haar geringe lengte: 1.83. Een moderne diagonaal is 1.90 en langer. Lonneke Slöetjes, de nummer één van de Nederlandse aanval, meet 1.91.

Wat wel weer vreemd is aan het niet kiezen van Van der Meer is dat Morrison voor zijn brede selectie slechts anderhalve diagonaalaanvaller heeft gekozen: Slöetjes en Celeste Plak. Plak staat ook in het boek als passer-loper. De diagonaal draagt de last van de wedstrijd in aanvallend opzicht. Een keuze voor een meid van 19 als Van der Meer zou niet eens zo vreemd zijn geweest. Zij kan toveren met haar linkerhand, zo bleek op een avondje in sporthal De Basis.

Daar stond het jongste talent in het thuisspelende team. Koenen bracht de 16-jarige Jolijn de Haan in de basisopstelling, als diagonaal. De grote meid is 1.84, al weer een centimeter erbij sinds het schrijven van de opstelling. Morrison zal haar volgen, dat staat vast.

Meer over