Veel toeschouwers zien recordaantal doelpunten

Met 154 duizend toeschouwers beleefde de eredivisie tijdens de Pinkster het op een na drukst bezochte weekeinde van dit seizoen....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Wel een record voor dit seizoen vormde het aantal doelpunten in het gehele betaald voetbal. Liefst 77 maal werd in ere- en eerste divisie samen doel getroffen. Het oude record voor dit seizoen stamde van 26 en 27 oktober toen er 69 doelpunten vielen. Een grote bijdrage aan de productie van het pinksterweekeinde leverden MVV (8-0 tegen RBC), PSV (6-1 tegen Utrecht) en Feyenoord (6-1 tegen Sparta). Ook de score bij Dordrecht - Den Bosch (4-4) was aanzienlijk.

Het aantal gele kaarten bedroeg 49; het aantal rode kaarten vier. De boosdoeners waren Van Burik van FC Utrecht (twee keer geel), Arts van FC Emmen, Van Gils van RBC en Vroomans van Eindhoven. Zij brachten de stand voor dit seizoen op 125, 62 in de eredivisie en 63 in de eerste divisie.

De 8-0 overwinning van MVV betekende ondanks het grote aantal doelpunten geen record. In de seizoenen '57/58 en '76/'77 werd het 9-0 tegen respectievelijk BVV en FC Dordrecht.

ADO Den Haag vestigde wel een record door maar liefst negentien spelers een of meer doelpunten te laten maken. Tot dusver was dat door vier clubs met achttien spelers gelukt: Volendam in '81/'82, Heerenveen in '91/'92, Ajax in '92/'93 en PSV in '95/'96.

John Bosman (FC Twente) maakte al na 28 seconden een doelpunt tegen Ajax. Daarmee was hij zeven seconden sneller dan Winston Bogarde eerder dit seizoen tegen NEC.

FC Groningen beleefde zijn duizendste competitiedoelpunt. Danny Hesp schoot in eigen doel. De allereerste werd gemaakt door Piet Fransen op 28 augustus 1971.

Johan Hansma (Heerenveen) en Philip Cocu (PSV) speelden hun 250ste competitiewedstrijd in het betaald voetbal en Arnold Scholten (Ajax) zijn 350ste.

Meer over