Veel is anders in Premiership, behalve de kampioen

Vandaag gaat de Premiership van start, met andere sterren, andere managers en andere eigenaren. Maar een andere uitslag wordt niet verwacht....

Van onze correspondent Peter de Waard

Er wordt veel gespeculeerd over de Premiership in het nieuwe seizoen, alleen niet over wie kampioen wordt. Zelfs Manchester United met zijn vergrote stadion en Arsenal met zijn nieuwe stadion worden ondanks grotere recettes niet in staat geacht een kans te hebben tegen een club die dankzij de Russische suikeroom Roman Abramovitsj over onuitputtelijke financiële reserves beschikt.

Chelsea – versterkt met de supersterren Michael Ballack en Andrei Sjevtsjenko en ook nog met voormalig Feyenoorder Salomon Kalou – is de torenhoge favoriet voor een derde achtereenvolgende Premiership-titel, iets wat maar enkele clubs in de Engelse voetbalhistorie is gelukt: Huddersfield in de jaren twintig, Arsenal in de jaren dertig, Liverpool in de jaren tachtig en Manchester United rond de laatste eeuwwende.

Manager José Mourinho gaat er voetstoots van uit dat die titel ook nu weer zal worden behaald en zelfs met een grotere marge dan vorig jaar. Zijn echte doel is dit seizoen de Champions League, een prijs die hij met Porto won maar met Chelsea twee keer is misgelopen. In een knock-out-competitie geeft het meeste geld niet de doorslag, maar de vorm van de dag.

Chelsea heeft daarom opnieuw veel gekocht. Uiteindelijk is ook een fiks aantal spelers verkocht dat overbodig dreigde te raken en onrust in de selectie had kunnen veroorzaken. Gudjohnsen ging naar Barcelona, Duff naar Newcastle, Joe Cole naar West Ham en Crespo naar Inter. Van twee spelers is het lot nog onzeker: Gallas wil niet meer spelen voor Chelsea maar mag niet weg en Arsenal-verdediger Ashley Cole wil er heel graag spelen maar blijft wellicht bij Arsenal.

De activiteiten van Manchester United, Liverpool en Arsenal, de nummers 2, 3 en 4 van het vorige seizoen, op de transfermarkt steken schril af bij die van Chelsea. Zelfs Manchester United, dat zich tot vorig jaar de rijkste van de wereld mocht noemen, lijkt de titelstrijd al te hebben opgegeven.

De Amerikaanse eigenaar Malcolm Glazer van Manchester United is een investeerder en geen hobbyist zoals Abramovitsj. Hij gooit zijn geld niet over de balk. De enige grote aankoop van de Mancunians was tot nu toe Tottenham-middenvelder Carrick. Manchester United raakte zijn goalgetter Ruud van Nistelrooij kwijt en heeft voor hem geen plaatsvervanger aangetrokken. Het spitsenduo zal worden gevormd door de blessuregevoelige Louis Saha en de rode-kaartgevoelige Wayne Rooney.

Cristiano Ronaldo bleef wel. De tijdens het WK zo verguisde Portugese duikelaar heeft openlijk vrede gesloten met Rooney, voor wie hij tijdens de kwartfinalewedstrijd om rood smeekte, maar zal tot de kerst moeten rekenen op helse fluitconcerten waar hij ook verschijnt.

Liverpool contracteerde Craig Bellamy – de bad boy van het Engelse voetbal – en Dirk Kuijt. Bij Arsenal bleef Thierry Henry. Maar de club kan al helemaal niet op tegen de financiële macht van Chelsea en de Spaanse clubs Barcelona en Real Madrid. Fabregas en Robin van Persie (vorig jaar veelvuldig bankzitter) zullen dit jaar naast Henry hoofdrollen moeten vertolken. Arsenal rekent ook op zijn jeugd. De 17-jarige Theo Walcott en de eveneens 17-jarige van Heerenveen overgenomen Vincent van den Berg zijn jongens voor de toekomst.

Nieuwe clubs die bij de subtop kunnen aansluiten, zijn Tottenham Hotspur (Martin Jol raakte Carrick kwijt, maar behield Davids en het grote Engelse talent Aaron Lennon) en Aston Villa. De club uit Birmingham is deze week net als Manchester United een speeltje van een Amerikaanse miljardair geworden. Randy Lerner – ook eigenaar van American Footballclub Cleveland Browns –- nam de club over, maar sommige fans vinden zijn bod van 100 miljoen euro te laag en overwegen en een tegenbod. Met het aantrekken van Martin O’Neill als nieuwe manager liet Villa er geen misverstand over bestaan dat de ambities groot zijn.

Hoewel de vroege uitschakeling van Nederland tijdens het WK de reputatie van het Nederlands voetbal geen goed heeft gedaan, verhuist opnieuw een aantal internationals naar Engeland. Naast Kuijt hebben Landzaat (bij Wigan) en Bouhlarouz (Chelsea) hier emplooi gevonden. Ooijer is nog niet buiten beeld bij Blackburn.

Eén Nederlander heeft al voor het begin van het seizoen de show gestolen. Andy van der Meyde (26), die vorig seizoen vooral geblesseerd op de tribune zat bij Everton, heeft al twee keer de grootste krantenkoppen gescoord in de voorbereidingen, zij het dat het niets met activiteiten op het veld had te maken.

Van der Meijde belandde eerst in een ziekenhuis nadat naar zijn zeggen ‘iemand iets in een alcoholhoudend drankje had gestopt’. Omdat hij 48 uur voor een wedstrijd nog in het uitgaansleven verkeerde, werd hij gestraft met een forse geldboete. Afgelopen weekeinde werd ingebroken in zijn huis. Behalve juwelen, een Ferrari en een Mini Cooper werd ook de hond van de voormalige Ajax-speler meegenomen. De dieven eisten een losgeld van vijfduizend pond.

Meer over