VCC staat na vier jaar weer bovenaan in hoofdklasse

De cricketers van VCC staan na vier jaar weer eens bovenaan in de hoofdklasse. Evenals vier jaar geleden is Excelsior de enig overgebleven titelkandidaat....

Van onze cricketmedewerker

AMSTERDAM

Excelsior liet zich zaterdag afdrogen door VRA. Daardoor moet de regerend landskampioen nu voorrang verlenen aan VCC, dat won van Quick en Hermes DVS. In de voorlaatste speelronde treffen beide clubs elkaar.

Twee overwinningen waren er ook voor VRA, dat niet alleen koploper Excelsior versloeg, maar ook nummer drie HCC klopte. Gandhi was de enige andere ploeg met vier punten door overwinningen op HBS en ACC.

VCC slaagde er dit weekeinde ook als enige in beide innings boven de 200 runs te scoren. In de overige wedstrijden werd mondjesmaat gescoord en dat is opmerkelijk. Zeker gezien het feit dat de Nederlandse bowlers internationaal de laatste weken op graswickets tekort schoten tegen Engelse profclubs. Het bowlen blijkt echter op de matten nog wel te veel van het goede voor de Nederlandse batsmen.

VCC profiteerde zaterdag gretig tegen Quick door als eerste battende partij 232 runs te maken. Zulfiqar (52) en Tim de Leede (76) waren de topscorers. Quick kwam daarna op het ijzersterke bowlen van Boerstra (6/26/11) niet verder dan 127 runs.

Zondag mocht VCC weer eerst batten en werden er 210 gemaakt. Met name door opnieuw Zulfiqar (76), die in uitstekende vorm steekt.

Er waren verder bijdragen van Abbas (25), Boerstra (34), de 16-jarige Job van Bunge (16) en Michael Vroom die de laatste bal van de innings, zijn enige als batsman, voor zes het veld uitsloeg. Hermes DVS, vorig jaar nog verliezend finalist in het landskampioenschap, was geen moment bij machte iets aan dat totaal te doen.

Tim de Leede blonk uit met de bal. In ruim 10 overs nam hij 3 wickets en stond slechts 9 runs toe. Verder waren er wickets voor Nota (3) en Boerstra (2). Vroom hield als fielder 3 vangen vast.

Een landstitel voor VCC zou een topprestatie zijn. Als enige club heeft het niet de beschikking over een buitenlandse coach. Vorig jaar dreigde Tim de Leede te zwichten voor het geld van andere verenigingen. Het bestuur van VCC stak daarop zijn nek uit en benoemde De Leede als coach. De aanvoerder van het Nederlands elftal werd daardoor professional bij zijn eigen club en stelt tot op heden niet teleur.

Daarbij heeft VCC altijd oog gehad voor de jeugd. De opleiding van talenten verloopt zeer voorspoedig en resulteerde er vorige week zelfs in dat drie broertjes Van Bunge meespeelden (variërend in leeftijd van 14 tot en met 16 jaar). Daarmee herleven oude tijden. Ooit legde VCC met drie broers De Leede in de ploeg de lange weg naar de hoofdklasse af. Vanwege personele problemen is het drietal overigens de laatste weken weer bijeen in het eerste elftal.

VRA heeft de stijgende lijn van afgelopen weken doorgezet. Excelsior werd zaterdag voor 111 aan de kant gezet en gisteren won VRA op de voorlaatste bal. Daar lijkt de ploeg patent op te hebben, want vorige week werd VOC op die manier verslagen. HCC was tot 183 runs gekomen. Vooral door van Arkel (55), Snoeck (22) en Molenaar (20). VRA verloor gestaag wickets, maar redde het met Tjade Groot op de mat tot de laatste over. Daarin moesten door de laatste twee batsmen tien runs worden gemaakt.

Groot begon met een magistrale 6 op het bowlen van Abendanon. Toch ging het drie ballen voor het einde bijna mis. Een korte run leek VRA fataal te worden, maar Abendanon smeet de bal van twee meter naast het wicket. Vervolgens bekroonde Groot (60 not out) zijn prachtige innings met de winnende punten. VRA heeft in twee weken tijd met sterk cricket de handhaving van de plaats in de hoofdklasse weer in eigen hand genomen.

Gandhi won ook twee keer en met name gisteren maakte de nieuweling duidelijk dat het meer in de hoofdklasse heeft te zoeken dan ACC. Gandhi scoorde 189 runs (Gravesande 54, Iqbal 30, Panchu 19 en Joseph 28) en kegelde ACC voor 95 runs aan de kant. Iqbal en Joseph waren de beste bowlers.

De andere degradatie-kandidaat Rood en Wit had, evenals ACC, zaterdag gewonnen, maar bakte er gisteren niets van. Tegen Quick, dat tot 194 was gekomen, was Rood en Wit voor 66 all out.

Excelsior deed het na de beschamende nederlaag tegen VRA gisteren voorzichtig aan. Tegenstander Kampong, dat zich ook opmaakt voor de strijd tegen directe degradatie, scoorde 187 runs. Vooral door de routiniers Edwards (48), Cantrell (31) en Bray (39). Geconcentreerd battend zegevierde Excelsior.

Meer over