Van Weert scoort - en doet steeds meer daarnaast

Mocht er een handleiding voor de klassieke spits moeten worden geschreven, dan kan Tom van Weert (24) als voorbeeld dienen. 'Hij is dodelijk in het strafschopgebied en enorm vast in zijn afwerking', zegt trainer Marinus Dijkhuizen.

null Beeld ANP Pro Shots
Beeld ANP Pro Shots

Ook zondagmiddag doet Van Weert, als wel vaker de laatste tijd, zijn naam eer aan in de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Heerenveen. Na vijftig minuten duikt de spits uit het niets op bij de eerste paal om de voorzet van Jordan Botaka op slinkse wijze binnen te tikken.

Het is alweer de negende treffer van Van Weert in zijn debuutseizoen in de eredivisie. Opvallend: hij lijkt een patent te hebben op mooie doelpunten. Doelpunten waarin het instinct van de klassieke spits blijkt.

Vorige week kreeg hij met twee goals voor rust de Kuip muisstil. Toch viel aan het einde van de wedstrijd weinig te vieren: Excelsior verloor van Feyenoord met 3-2. Des te meer opgelucht is Van Weert zondagmiddag met zijn doelpunt.

Van Weert is de laatste weken onderwerp van gesprek. De aandacht rond zijn persoon groeit. Hij krijgt tegenwoordig via social media berichten vanuit het hele land, zelfs meisjes uit Groningen weten hem te vinden. Van Weert: 'Als je scoort, ben je het middelpunt van de aandacht.'

Al scheelt het natuurlijk dat hij dat dit seizoen in de eredivisie doet. De spits heeft zijn hele leven namelijk al doelpunten gemaakt. Twee jaar geleden schoot hij achttien keer in een seizoen raak voor FC Den Bosch, de club waar hij ook de complete jeugdopleiding doorliep en waar ze het instinct van een spits al snel hadden gezien.

Nooit was hij daar het grootste talent, wel stond hij opvallend vaak op de goede plek. Andere spitsen waren vaak sneller, konden beter koppen of harder schieten. Desondanks stond de spits elk jaar garant voor een rits doelpunten.

Scoren moet

Zelf verdeelt de Brabander zijn werkzaamheden onder in hoofd- en subtaken. 'Een spits moet scoren. Als je 's avonds de samenvattingen kijkt, zie je alleen de doelpunten, niet hoeveel ballen ik breed leg.' Toch wordt een spits tegenwoordig steeds meer afgerekend op wat hij voetballend toevoegt aan het team.

Met speciale aandacht volgde Van Weert de discussie bij het Nederlands elftal rond Van Persie en Huntelaar. Wie is de ideale spits voor Oranje? 'Ik geniet veel meer van Huntelaar', zegt hij gedecideerd, 'een klassieke spits waar ik mezelf in herken.'

Aan zijn subtaken besteedt hij dit seizoen veel aandacht met trainer Marinus Dijkhuizen, die zelf als spits speelde bij onder andere FC Utrecht en Cambuur Leeuwarden. 'Ik ben nooit de afmaker geweest die Van Weert wel is. Bij hem zit een gedachte achter elke bal die hij afwerkt, dat is niet alle spitsen gegeven', zegt Dijkhuizen, die meer fungeerde als de kapstok van het team. Een rustpunt in de ploeg, iemand die de bal bij zich kon houden alsof-ie van hem was.

Elke week bekijken ze samen de wedstrijdbeelden om uitvoerig te bespreken hoe Van Weert naast goaltjesdief ook balvaste spits kan worden. Dijkhuizen: 'Als spitsen onder elkaar praat dat toch wat makkelijker dan wanneer ik iets aan een verdediger moet uitleggen.'

Tom van Weert Beeld ANP
Tom van WeertBeeld ANP

Spons

Tot zijn genoegen ziet hij hoe Van Weert alle informatie als een spons in zich opneemt. Het tekent volgens Dijkhuizen diens gretigheid. Aan het begin van het seizoen vroeg hij aan hem met welk rugnummer hij wilde spelen. Verbaasd keek Van Weert zijn trainer aan. 'Wat maakt mij het rugnummer uit', reageerde hij, ' het gaat erom welk cijfer er uiteindelijk achter mijn naam staat.'

Door de tips van zijn trainer ontwikkelt Van Weert zich steeds meer tot een spits die niet alleen doelpunten maakt, maar ook ballen voorin bij zich weet te houden. Want ook Tom van Weert beseft dat alleen scoren tegenwoordig voor een spits niet meer voldoende is . 'Al blijft het belangrijkste dat je naam op het scorebord staat, dat is uiteindelijk mijn hoofdtaak.'

Meer over