Van wat huiselijk geluk ga je vanzelf beter spelen

Een club heb je zo, maar een goede woning? En dus eiste Wesley Verhoek bij zijn transfer van Feyenoord naar Go Ahead passend onderdak. Verstandige zet.

Iwan Tol
1981. Johan Cruijff met zijn kinderen, thuis in Levante, Spanje. Beeld Hans Heus
1981. Johan Cruijff met zijn kinderen, thuis in Levante, Spanje.Beeld Hans Heus

Wesley Verhoek wilde onlangs best van Feyenoord naar Go Ahead Eagles, maar wel op één voorwaarde: hij ging niet in zijn eentje twee weken in een hotel zitten. En zo verhuisde hij daags na de ondertekening van zijn contract, samen met zijn gezin, naar een vakantiehuisje op een park in de buurt van Deventer. 'Die kleine van mij moet zich gelukkig kunnen voelen. Als hij gelukkig is, dan ben ik dat ook', zegt hij in het Algemeen Dagblad.

Voetballers zijn vaak een dure investering, maar wat doen clubs om hun nieuwe spelers zich thuis te laten voelen? Beroemd is de anekdote over Zlatan Ibrahimovic die in 2001 als tiener uit de Zweedse achterbuurt van Malmö door Ajax in een rijtjeshuis in Diemen werd geplaatst.

Opvang en huisvesting

De aanvaller voelde zich zo eenzaam in het grote, lege huis dat hij al snel introk bij zijn Braziliaanse teamgenoot Maxwell in Ouderkerk aan de Amstel. Zlatan bleef er drie weken slapen, op een matrasje op de grond. Hij had Ajax 8,2 miljoen euro gekost.

'De tijd dat spelers aankwamen in Nederland en het verder maar moesten uitzoeken is voorbij', zegt Herman Pinkster.

Als spelersbegeleider is hij bij Ajax verantwoordelijk voor de opvang en huisvesting van nieuwe spelers. 'Dit werk doe je voor een groot deel op gevoel. Voor nieuwe spelers ben je de eerste persoon die ze zien bij de club. Het is in feite mensenmanagement.'

Uit ervaring weet Pinkster inmiddels dat Zuid-Amerikanen niet snappen waarom in Nederland de keuken en woonkamer vaak gescheiden zijn. 'De keuken is voor hen het middelpunt van het huis. Daar wordt gepraat, gegeten. Die sluit je niet af van de rest van de kamers. Dus zoek ik bij voorkeur een appartement met open keuken voor ze.'

Geen Rio de Janeiro

Nederlandse spelers die niet in Amsterdam zijn opgegroeid, hebben weer heel andere problemen. 'Ze schrikken steevast van de huizenprijzen hier. Dan leg ik uit dat Amsterdam geen uitzondering is op de rest van de hoofdsteden in Europa. Daar woon je altijd een slag duurder.'

Het gaat niet altijd goed met de huisvesting van voetballers. Neem het Braziliaanse talent Jonathan Reis. Hij werd door PSV in een flat midden in het centrum van Eindhoven geplaatst en ging ten onder aan alle verlokkingen van de binnenstad.

Zijn landgenoot Leonardo werd in 1995 tijdens een stage door Feyenoord in Barendrecht geplaatst in het gezin van land- en ploeggenoot Gláucio. 's Avonds laat doolde hij door de straten van het dorp, op zoek naar vertier. Toen kwam hij er achter dat Barendrecht geen Rio de Janeiro was.

Taakgericht

'In Nederland denken we al snel: trap nou maar tegen die bal, daar ben je voor aangenomen', zegt Matthijs Rombouts van Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT). 'We zijn in Nederland heel taakgericht. Terwijl goed presteren niet een op zichzelf staand iets is. Daar moeten de omstandigheden ook goed voor zijn. Wesley Verhoek heeft dat goed begrepen.'

Het KIT werd in 2011 door de Eredivisie NV gevraagd mee te denken over een betere opvang van buitenlandse voetballers in Nederland. Het leverde een lijvig protocol op, maar Rombouts twijfelt of er nog veel gebruik van wordt gemaakt.

'Grote bedrijven buiten het voetbal, met volwassen human resources-afdelingen, zijn veel verder in de opvang van nieuwe werknemers.'

Wensen van de spelers

Bij Heerenveen is teammanager Herman van Dijk belast met de opvang van nieuwe spelers. Hij leidt ze rond in het dorp - 'kijk, daar heb je het winkelcentrum' - en zoekt samen met de voetballers een geschikte woning. Onlangs verwelkomde hij de Zweedse aanwinst Simon Thern. Die woont nu in Heerenveen, in een appartement.

Voor nieuwe spelers heeft de Friese club meestal een huis beschikbaar waar eerder spelers als Filip Djuricic of Miralem Sulejmani woonden. Is een van die huizen niet beschikbaar, dan wordt er een makelaar uit de buurt ingeschakeld. In geval van nood is er altijd nog de uitwijkmogelijkheid naar Hotel Heidehof, vlak bij Thialf.

Ajax heeft geen huizen in beheer, maar luistert eerst naar de wensen van de spelers. Pinkster: 'Sommigen willen dicht bij een internationale school. Spaanstaligen wonen het liefst bij het Gelderlandplein in Buitenveldert, omdat daar een groot winkelcentrum is.

Filip Djuricic. Beeld ANP
Filip Djuricic.Beeld ANP

'Jasper Cillessen komt uit Groesbeek. Hij wilde graag weer in een dorp wonen. Dat werd Ouderkerk aan de Amstel. Terwijl Christian Poulsen per se in de stad wilde wonen. Het is maar net wat iemand wil.'

Er zijn ook spelers die trouw blijven aan hun geboortegrond. Bij Ajax gruwde Theo Janssen bij het idee dat hij 's avonds niet in Arnhem kon slapen. Hij reed elke dag op en neer naar Amsterdam.

Wennen

En Henk Veerman, de spits die onlangs door Heerenveen werd overgenomen van Volendam, pendelt dagelijks tussen het vissersdorp en Friesland in totaal 300 kilometer.

'We hebben ons afgevraagd of dat verstandig is', zegt Van Dijk. 'Maar Henk heeft aangegeven dat hij zich daar prettig bij voelt. Het gaat al zo snel met hem. Een paar jaar geleden stond hij als schilder nog op de steigers. Laat hem eerst maar rustig wennen.'

Veel wensen hebben spelers doorgaans niet, merkt Van Dijk. 'Meestal willen jonge jongens een huis zonder tuin. Dan hoeven ze die ook niet bij te houden. Een extra slaapkamer voor als familie en vrienden overkomen heeft vaak de voorkeur. En verder houden ze van rust. Nou, dan zijn hier op de juiste plek. Na zes uur is in Heerenveen alleen de brievenbus nog open.'

Meer over