Van trotste zwemmer tot hulpeloze drenkeling

NAC 2..

Willem II 1

Breda Het moet momenteel geen onverdeeld genoegen zijn om trainer van Willem II te zijn. Iedere week de wekker uitslaan, clubkostuum aan, clubdas strikken en een tactiek uitdokteren, om vervolgens te concluderen dat het allemaal weer geen enkele zin heeft gehad. Ruud Gullit zou zeggen: Gert Heerkes is niet te benijden.

Nog geen tien jaar geleden werd Willem II tweede in de eredivisie. Met Co Adriaanse (wiens liefde voor de sport het enkele jaren geleden definitief aflegde tegen zijn liefde voor oliedollars) als trainer behaalde de club de Champions League.

Tien jaar later is Willem II van trotse zwemmer verworden tot hulpeloze drenkeling. Met meer geluk dan wijsheid handhaafde de ploeg zich de afgelopen seizoenen in de hoogste voetbaldivisie. Ook dit jaar leek de redding al vóór de start van de competitie uit Rotterdam te komen; met de onverwachte promotie van Excelsior leek de laatste plaats op de ranglijst al in mei vastgesteld.

Nu, na zeven competitiewedstrijden, is niet Excelsior maar Willem II met afstand de zwakste broeder. ‘We hebben een volkomen vernieuwd team’, juichten trainer Heerkes en technisch directeur Henry van der Vegt in de zomermaanden. Een typische vergissing van veel trainers en bestuurders, die in al hun enthousiasme vergeten dat ‘helemaal vernieuwd’ zelden een aanbeveling is voor een voetbalelftal. Eén van de weinige blijvers, spits Demouge, vertrok op de valreep ook nog, zodat Willem II misschien wel vernieuwd, maar zeker niet verbeterd is. En dat is nog zwak uitgedrukt: tot nu toe gingen alle wedstrijden dit seizoen (zeven in de competitie en de bekerwedstrijd tegen FC Zwolle) verloren. Ook NAC is deze zondag veel te sterk.

Derby’s staan op zichzelf, schrijft NAC-directeur Jeffrey van As in het programmaboek van NAC – Willem II. Dat is vooraf vooral voor Willem II goed nieuws, want in de wedstrijden die niet op zichzelf stonden was het niet veel soeps. Toch heeft trainer Heerkes er nog steeds alle vertrouwen in. De nederlagen waren het gevolg van persoonlijke fouten. Weer zo’n denkfout van voetbaltrainers, om persoonlijke fouten te beschouwen als onvermijdelijke pech, en niet als zorgwekkend onvermogen.

Tegen NAC komt Heerkes’ ploeg na zeven minuten op 0-1. Landgren scoort. Vanaf dat moment probeert Willem II de buren uit Breda alleen nog maar tegen te houden. Onwil gecombineerd met onkunde. Alleen doelman Verhulst – op de plaats van de gepasseerde Fin Maënpäa – onderscheidt zich positief. Levchenko neemt zijn taak als aanvoerder bijzonder serieus, en is druk met het omarmen, vasthouden of onderuit schoppen van demarrerende tegenstanders. De ploeg is stuurloos, hoezeer Heerkes langs de kant als een rij-instructeur staat bij te sturen.

Op het middenveld speelt de van Ajax gehuurde Jan-Arie van der Heijden, een voetballer voor fijnproevers, maar hij ziet de bal vooral over zich heen zeilen, in de richting van spits Rigters. Oud-NAC’er Rigters, terug van een vooral financieel geslaagde tijd in Engeland, roept herinneringen op aan Hennie Meijer en aan Mariano Bombarda, spits in het elftal van Adriaanse destijds: tegen de tegenstander aanhangend probeert hij de bal vast te houden voor zijn medespelers, maar tegen Rob Penders en diens evenbeeld Horváth kan hij weinig uitrichten.

Uiteindelijk wordt Willem II geveld door twee vrije trappen van Luijckx. De eerste verdwijnt via de paal in het doel, de ander belandt via de lat voor de voeten van de vrijstaande Kolkka.

De keurige Gert Heerkes heeft de hele tweede helft rood aangelopen (Van spanning? Van schaamte? Van opwinding? Van kwaadheid?) langs de lijn gestaan, maar het lijkt wel of de knallen van Luijckx hem vol in de maag hebben geraakt. Voorovergebogen zit hij in de dug-out. Een striptekenaar zou een regenwolkje boven zijn hoofd tekenen.

Meer over