Van Timmer zijn ze nog niet af

Op weg naar Turijn vindt Marianne Timmer steeds meer stukjes. Ze passen nog niet allemaal in elkaar en de puzzel is nog lang niet compleet....

‘De zuurste plaats’, mopperde Timmer, nadat ze in het eindklassement vierde was geworden. ‘Ik had hier heel graag een medaille gewonnen, maar ik sta net aan de verkeerde kant.’ Ze moest echter toegeven dat er voldoende lichtpuntjes waren om de komende dagen in samenspraak met coach Jac Orie tot een positieve analyse te komen.

‘Ik doe weer volop mee, zowel op de 500 als de 1000 meter. Ze zijn nog niet van mij af’, sprak ze strijdlustig. In het fictieve klassement over de beide 500 meters – ook in Turijn wordt die afstand twee keer gereden – eindigde Timmer als zesde. Het verschil met de nummer drie, de Duitse Jenny Wolf, bedroeg maar 0,29 seconde.

Dat gaatje was nog kleiner geweest als ze zondag de laatste binnenbocht wat feller had aangevallen. ‘Ik was te voorzichtig’ erkende ze. Een oorzaak wist ze niet. ‘Dat is het complexe van sprinten.’

Op de beide 1000 meters haalde Timmer wel het podium. Zaterdag was alleen Chiara Simionato een fractie sneller, gisteren eindigde ze als derde achter de nieuwe wereldkampioene Svetlana Zjoerova en opnieuw de Italiaanse, maar ook toen waren de verschillen klein.

Op de eerste kilometer opende de wereldkampioene van 2004 iets te traag, maar had ze een sterke slotronde. Zondag waren de eerste 800 meter flitsend, maar moest ze in de laatste bocht flink inleveren. Dat zijn van die puzzelstukjes die nog in elkaar moeten schuiven.

De 500 meter in Heerenveen vormde een goede generale repetitie voor de Spelen. Van de toppers op dit nummer ontbrak in Thialf niemand. De kilometer was echter een minder goede olympische graadmeter. De in Heerenveen afwezige Anni Friesinger en Cindy Klassen doen in Turijn zeker mee voor de titel. En sinds de NK afstanden eind december weet Timmer dat ook Ireen Wüst, die haar in een direct duel versloeg, tot de serieuze concurrenten op deze afstand gaat behoren.

Conclusies wilde Timmer dan ook niet trekken. ‘Zjoerova heeft me verrast op de 1000 meter, maar Rodriguez is me tegengevallen en ik zit nu al dichter bij Simionato dan ik had verwacht’, maakte ze voorzichtig de balans op.

Ook de achtvoudig Nederlands kampioene, die dit seizoen langzaam op stoom kwam, weet dat olympische wedstrijden hun eigen wetten kennen. ‘Dat is de magie van de Spelen. Dit toernooi zegt iets over Turijn, maar ook niets. Iemand van wie je het helemaal niet verwacht, kan daar zomaar winnen. Zelf heb ik dat acht jaar geleden in Nagano al mogen meemaken. Maar ik zou het nog wel een keer willen.’

Droomt Marianne Timmer van medailles, haar ploeggenote Annette Gerritsen heeft zich vooralsnog een plaats bij de beste olympische acht op de 1000 meter ten doel gesteld. De pas 20-jarige Ilpendamse reed twee puike kilometers en werd zaterdag zelfs vierde. Vooral haar slotronden waren imponerend. In haar tweede WK sprint eindigde ze bovendien als zesde in het eindklassement.

Debutante Sanne van der Star moest zich met minder (18de) tevreden stellen, maar won in Thialf toch een hoofdprijs. De 19-jarige toonde op de 500 meter vormbehoud en is nu zeker van Turijn.

Het gevolg is dat Wieteke Cramer haar olympisch startbewijs op de 1500 meter alsnog kwijt is. Barbara de Loor, die zich via een skate-off voor de kilometer plaatste, start nu hoogstwaarschijnlijk ook op de 1500 meter. Haar commentaar: ‘Ik ben er klaar voor.’

Meer over