Van Teylingen haalt gram in ruige Ronde van Texel

Ron van Teylingen kon weer lachen nadat hij zijn Tornado zaterdag op het strand voor paal 17 had gezet. Als derde aankomen in een veld van ruim zevenhonderd catamarans was een uitstekende prestatie en tevens een revanche voor het onrecht dat hem enkele dagen ervoor was aangedaan....

Van onze verslaggever Roelf Ridderikhoff

Achter de lach van de rossige olympische zeiler ging de verongelijktheid schuil van een man die zich in de steek gelaten voelt. De 31-jarige natuurkundestudent uit Rotterdam kreeg dinsdag van het watersportverbond te horen dat hij en zijn vaste bemanningslid Herbert Dercksen (26) uit de A-kernploeg waren gezet omdat hun resultaten tegenvallen.

Daarmee valt een belangrijk deel van de financiële ondersteuning van NOCNSF weg en wordt het traject naar Sydney 2000 wel erg lastig. Een onwennige ervaring, want in Barcelona '92 was hij er met Paul Manuel al bij met een achtste plaats en in Atlanta '96 werd hij met Dercksen tiende. 'Het verbond wil dat ik met een andere bemanning ga varen, maar daar voelen wij niets voor. We zijn uitstekend op elkaar ingespeeld. We kiezen nu zelf wel de evenementen om ons te kwalificeren. Daar hebben we het verbond niet bij nodig', stelde hij verbolgen.

De 22ste editie van 's werelds grootste catamaranrace was niet de gemakkelijkste. Bij wisselvallig weer met zuidoostenwind moest er voor de wind worden gestart. Wie zich dan vrij vaart uit de gigantische vloot heeft de beste papieren.

Dat bleken John de Vries en Jeffrey Luitens te zijn die halverwege het zware kruisrak op de Waddenzee onder een straffe bries met veel vlagen en hevige stortbuien in hun Tornado Sport twee minuten voorsprong hadden opgebouwd op hun achtervolgers Peter van Deventer en Chris Krijthe die in dezelfde klasse voeren.

Dat de toeschouwers die via Internet de race volgden niet op de hoogte waren van de inhaalrace van Van Deventer en Krijthe was niet alleen te wijten aan de hacker die de speciale website een kwartier lang onzichtbaar wist te maken. De organisatie had op vijftig boten een zendertje geplaatst. De Vries en Luitens hadden er een, maar Van Deventer en Krijthe niet, zodat de finish nog een complete verrassing werd voor de Internetkijkers.

Na bijna drie uur verscheen aan de horizon de roodwitblauwe spinnaker van Van Deventer en Krijthe als eerste en zij veroverden ook de line honners. Dat De Vries en Luijtens hun voorsprong waren kwijtgeraakt was te wijten geweest aan pech, vertelde John de Vries met een van pijn vertrokken gezicht.

'Eerst brak m'n trapezehaak, waardoor ik in het water viel. Toen brak de spinnakerval waardoor we omsloegen. Ik denk dat ik daarbij een vinger gebroken heb. Maar dat geeft niet. Het was een mooie wedstrijd. Volgend jaar proberen we het weer.'

En Van Teylingen en Dercksen, waar kwamen zij ineens vandaan? Herbert Dercksen: 'We hebben onze winst geboekt op het kruisrak op de Waddenzee.'

Meer over