Van Rhijn keuvelt wat, en loopt een wereldrecord

Het is de ideale voorbereiding van para-atlete Marlou van Rhijn op een wereldrecord: gezellig kouten met de familie en vrienden die deze dag in Hoorn zijn langsgekomen. Van Rhijn, wegens haar dubbele onderbeenamputatie ingedeeld in de paralympische klasse T43, loopt aan het begin van de middag een wereldrecord op de 100 meter (12,69) dat afgekeurd wordt wegens te veel rugwind.

Marlou van Rhijn, 2013. Beeld afp
Marlou van Rhijn, 2013.Beeld afp

Ze lacht het malheur weg. Laat maar waaien, zegt ze. Van Rhijn, de gezelligheid zelve, gaat vervolgens in het clubhuis van AV Hollandia zitten. De familie krult zich om haar heen. De serieuze atletiek op de Blauwe Berg van Hoorn kan haar even gestolen worden. Het is haar vorm van concentratie. Twee uur later komt de paralympisch kampioene van Londen 2012 de kantine weer uit om zich klaar te maken voor haar 200 meter. De zon is juist gaan schijnen.

Het blijkt de waarlijk goede voorbereiding. Met de springveren onder de stompen geplaatst rent de sprintster naar de toptijd van 25,99 seconden. Dan is het wachten op de meting van de windsterkte. Van Rhijn, eerder gestraft voor 2,8 meter per seconde in de rug, blijkt 0,3 meter tegenwind te hebben gehad. Ze mag de verbetering van haar eigen wereldrecord achter de naam schrijven.

De oude toptijd (26,18) was al drie jaar oud, van de Paralympische Spelen van Londen, 6 september 2012. Toen was Van Rhijn nog van de focus. De stress van de optredens in het Olympisch Stadion in Stratford heeft ze nog ergens in het achterhoofd opgeborgen. Dat wil zij in elk geval niet meer.

'Ik wil het lekker doen, op mijn eigen manier. Dat anderen wel in die focus gaan zitten, dat respecteer ik. Maar ik houd daar niet van. Ik moet van mijn wedstrijden genieten. Ik word vrolijk van zo'n voorbereiding. Dan heb ik er zin in', zo ratelt de wereldrecordhoudster.

Schippers valt

Dafne Schippers is deze winter zo veel sterker geworden dat haar aanloop naar de eerste hindernis op de 100 meter horden niet meer deugt. Zaterdag viel de Europees kampioene op 100 en 200 meter in Hoorn over de eerste horde. Ze kwam eraf met een pijnlijke buitenkant van de knie. Geholpen door haar vader verliet ze de baan. Haar coach Bart Bennema zei dat Schippers het lastig heeft met de 'acht pas'-aanloop voor de 100 horden. Het zou een 'zeven pas' moeten worden. Zondag loopt Schippers, bij de FBK Games, in Hengelo de 100 meter zonder horden.

Tweede wereldrecord

Zo pakte ze dit jaar al haar tweede wereldrecord. Het eerste was de aanscherping van de 100-metertijd in februari. Haar indoorseizoen was niet geworden wat het moest zijn. De afstand van 60 meter is te kort voor haar. Het finishen in de oplopende baan is vervolgens een kunst apart.

Daarom ging ze naar Dubai, waar een wedstrijd van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) werd gelopen. Ze rende naar het wereldrecord op de 100 meter: 12,85. Na de finish miste Van Rhijn de tijdwaarneming, maar haar gevoel had haar niet bedrogen. Die was best geweest.

In Hoorn loopt ze op haar 'favoriete baantje' zaterdag haar tweede wereldrecord van het seizoen dat pas in oktober, bij de WK in Qatar, eindigt. Er zal een zomerpauze worden ingelast door haar nieuwe coach, Purcy Marte, die in Purmerend, Van Rhijns woonplaats, een eigen atletiekteam runt. Van Rhijn traint sinds de zomer van 2014 met valide atleten. Dat deed ze onder bondscoach Guido Bonsen, op Papendal, juist niet.

De aanpak van Marte lijkt een vondst, zeker voor Van Rhijn die zo op gezelschap gesteld is. Ook daarom is de zaterdag in Hoorn voor haar een dag om heel vrolijk van te worden.

Meer over