NieuwsEredivisie

Van Persie en Van Bronckhorst zwaaien af met verlies

Feyenoord-icoon Robin van Persie gaf nog één keer alles en kreeg een publiekswissel en erehaag, maar zijn dolende ploeg verloor met 0-2 van ADO Den Haag.

Bart Vlietstra
Bloemen voor Robin van Persie, uit handen van oud-Feyenoorder Lex Schoenmaker. Beeld BSR Agency
Bloemen voor Robin van Persie, uit handen van oud-Feyenoorder Lex Schoenmaker.Beeld BSR Agency

Robin van Persie genoot in zijn laatste seizoen vooral van de ‘struggle’, zei hij vaak. De straffe, soms struikelende weg naar fitheid, bedoelde hij daarmee. De 35-jarige spits loopt al een poos letterlijk op zijn laatste benen. Maar hij bedoelde ook: je als ploeg oprichten in een penibele situatie, nog iets maken van een kansloze voetbaljaargang, zoals hij dit seizoen met Feyenoord, de afgetekende nummer 3, probeerde.

Zijn afscheid als profvoetballer was vanmiddag in zoverre in stijl, dat Feyenoord zich tegen ADO Den Haag na een hoopvolle start weer volledig in de nesten werkte. De ommekeer kwam niet, hoezeer vooral Van Persie het probeerde. Met armgebaren sommeerde hij tot het laatst te wachten met zijn publiekswissel, om nog te trachten iets te doen aan de 0-2 stand. Uiteindelijk was er toch kippenvel in de laatste minuut toen beide ploegen een erehaag vormden en alle supporters, ook die van ADO, de handen stuk klapte en uit alle kelen ‘Oh Robin van Persie’ zongen. Voor het ADO-vak hing in groengele letters ‘Robin bedankt’.

Zijn ploeggenoten konden hem daarvoor van weinig assistentie voorzien. Er moet een hoop gebeuren deze zomer in Rotterdam-Zuid werd eens te meer duidelijk. Ook voor de als Feyenoord-coach afzwaaiende Giovanni van Bronckhorst was het een zure middag. De problemen die zich dit seizoen al vaker manifesteerden kwamen wederom aan de oppervlakte: matige opbouw, weinig creativiteit en een schrijnend gebrek aan meedogenloosheid. Feitelijk stichtte alleen Van Persie serieus gevaar. Ook dat was dit seizoen vaak het beeld, als adjudant Berghuis een mindere dag had.

Robin van Persie in zijn afscheidsshirt in de catacomben van De Kuip. Beeld BSR Agency
Robin van Persie in zijn afscheidsshirt in de catacomben van De Kuip.Beeld BSR Agency

Dubbeldekker met vrienden

Een dubbeldekker vol vrienden, oud-collega’s, -trainers en –managers van de spits was naar De Kuip gekomen. En na afloop was er nog een afscheid van een uur gepland voor beide clubiconen. Er was een mooi spandoek en verschillende reclameborden gevuld met afscheidsgroeten.

Van Persie toonde vooral voor rust zijn complete arsenaal, behalve dan een goal. Een paar keer prachtig passend, draaiend, passerend, dribbelend, vollerend, koppend. Maar dichterbij dan de paal kwam hij niet. Na rust sloop de kracht zichtbaar uit het vermoeide lijf, water uit een bidon moest de brandende kuiten koelen. Met een laatste krachtsinspanning leidde de topscorer van Oranje aller tijden nog inzetten op paal en lat van Berghuis en St. Juste in, maar ADO-doelman Zwinkels hield zijn doel schoon en via goals van Falkenburg en Becker werd afstand genomen van Feyenoord.

Een bitterzoete rand had het dubbele afscheid zodoende. Van Persie had een aparte afscheidswedstrijd geweigerd en komende woensdag tegen Fortuna komt hij niet meer in actie. Struggelend naar het einde van een fonkelende loopbaan. Toch had Van Persie op het veld een fraaier afscheid verdiend, al was het eindbeeld best mooi.

Meer over