Van Lith weer terug bij af met zaalhockeyploeg

Met de ziel onder de arm loopt Bart van Lith door het Indoor Sportcentrum van Eindhoven. Voor de bondscoach van de mannenploeg is het EK zaalhockey op een fiasco uitgelopen....

Bij de vrouwen heerst lichte teleurstelling na de verloren finale (2-4) tegen titelverdediger Duitsland. ‘We hebben onmiskenbaar progressie gemaakt’, oordeelt Janneke Schopman, ‘maar Duitsland is onbetwist de sterkste. Zij spelen one-touch-hockey, daar kunnen wij nog niet aan tippen. Tophockey op de vierkante meter. Wij spelen veldhockey in de zaal.’ De vrouwenploeg verdient voor de derde keer op rij zilver.

Zaalhockey betekent voor de Nederlandse hockeyers een aardig tijdverdrijf in de wintermaanden, de komkommertijd in het hockey. Het is een spel van zes tegen zes op een veldje van veertig bij twintig meter met kleine doelen. De bal is iets lichter dan op het veld, de stick veel lichter en opvallend dunner in de krul. Langs de zijlijnen vormen balken van twintig centimeter een boarding waardoor het spel razendsnel wordt. Slaan is verboden, er mag alleen worden gepusht en de bal moet laag blijven.

‘Iedere hockeyer wordt beter van zaalhockey’, weet Schopman. ‘Je doet er vaardigheden op, die op het veld van pas komen.’ De international van Den Bosch gaat als coach van meisjes 1 in de winter met haar ploeg altijd de zaal in. ‘De zaal is ideaal voor de ontwikkeling van die jonge meiden. Zaalhockey vraagt snelle beslissingen, kant-en-klare oplossingen en handigheid in de kleine ruimte.’ De mening van Schopman wordt door vrijwel alle beleidsmakers in het hockey gedeeld, toch blijft zaalhockey in Nederland bijzaak.

‘Veld gaat altijd vóór de zaal’, licht technisch directeur Roelant Oltmans toe. ‘Altijd. Hoeven we niet over te discussiëren.’ De bondscoach van de Nederlandse mannenploeg vindt het spelletje in de zaal waanzinnig leuk, maar weigert spelers af te staan.

Alleen de neo-internationals Balkestein (6 interlands) en Rohof (3) krijgen toestemming in Eindhoven aan het EK mee te doen. Robert van der Horst, uitgeroepen tot talent van het jaar 2005, had graag met de bal willen jongleren in de zaal, maar werd door Oltmans teruggefloten.

‘Die jongen heeft vorig jaar elf maanden gehockeyd, is net terug van de Champions Trophy en heeft zijn rust hard nodig’, aldus Oltmans. ‘We moeten waken voor overbelasting.’ Hij vertrok zondag met de selectie naar het buitenland als start van de voorbereiding op het WK in de zomer in Mönchengladbach. Balkestein en Rohof vliegen de ploeg later achterna. Bijna tegelijkertijd vloog Marc Lammers, bondscoach van de vrouwen, met zijn selectie naar Argentinië voor een toernooi.

Lammers gaf zes internationals het groene licht aan het EK zaalhockey mee te doen. Hij werd in de rug gedekt door zijn baas Oltmans. ‘Marc wil in Argentinië andere speelsters een kans geven’, weet Oltmans. ‘De zes in Eindhoven zijn min of meer zeker van hun plaats in zijn selectie.’ De zes (Schopman, Paumen, Goderie, Van As, De Roever en Pohkamp) vormen voor zaalhockeycoach Eric Verboom de harde kern van zijn ploeg.

Vooral Schopman (108 interlands) is dominant aanwezig. De 28-jarige civiel ingenieur leidt haar ploeg met strakke hand naar de finale. Met clubgenotes Maartje Paumen en Maartje Goderie vormt zij de aanval van. Het trio neemt achttien van de negentien doelpunten van Nederland voor zijn rekening: Schopman 10, Paumen 6, Goderie 2.

In de finale tegen Duitsland tekent Schopman voor beide Nederlandse treffers. ‘Twee jaar geleden verloren we in de eindstrijd met 6-2 van een Duitse B-ploeg’, herinnert Schopman zich. ‘Dit keer stonden we tegen de A-ploeg en bleven we lang in de wedstrijd. Toch een teken dat we goed bezig zijn.’

Dat zijn de Nederlandse mannen niet. De ploeg van Van Lith slaagt er niet in een wedstrijd te winnen, verliest drie keer en speelt twee keer gelijk. Door de degradatie is Nederland terug bij af. Vijf jaar geleden maakte de ploeg na een absentie van zeventien jaar zijn rentree in het internationale zaalhockey. De bond stuurde met succes een ploeg met Jeroen Delmee en Teun de Nooijer naar Wenen om promotie naar de A-groep af te dwingen.

Door de zevende plaats doet Nederland weer een stap terug. Van Lith hoeft er niet op te rekenen dat Oltmans over twee jaar met de hand over zijn hart strijkt en een paar internationals zal afstaan om het verloren terrein weer goed te maken.

Meer over