Van Klaveren imponeert, goud Netteb op sprong

Noël van Klaveren en Chantysha Netteb hebben zich dit weekeinde onderscheiden bij een internationaal turngala in Alphen aan den Rijn. Van Klaveren maakte zaterdag indruk met de derde plaats op de meerkamp in de wedstrijd die als laatste kwalificatiemoment voor het WK gold. Een dag later won Netteb de sprongfinale.

Noël van Klaveren. Beeld reuters
Noël van Klaveren.Beeld reuters

Dat deed de turnster van Bato/PAX Gymnastics met een spronggemiddelde van 14,400 waarmee ze Wyomi Masela (14,234) achter zich liet. De Britse Kelly Simm (14,100) werd derde. Sanne Wevers was de enige Nederlandse die zich op een van de andere toestellen op het podium turnde. De Almelose die veel blessureleed achter de rug heeft, werd derde op balk met een score van 14,333. De Roemeense Diana Bulimar (14,533) was net als op vloer de beste. Wevers werd ook nog vierde op brug.

Van Klaveren kwam zondag in de toestelfinales niet tot opmerkelijke scores. Een dag eerder was de turnster van Turning Spirit Amsterdam knap derde geworden op de meerkamp. De jury waardeerde haar optredens op sprong, brug ongelijk, balk en vloer met een puntentotaal van 54,667, goed voor het brons. Alleen Bulimar (57,533) en de Duitse Eliabeth Seitz (54,83) waren beter.

Van Klaveren onderscheidde zich vooral op sprong, waarop ze tijdens het EK in Moskou zilver pakte, en balk. Haar oefeningen op deze toestellen leverden 14,833 respectievelijk 14,300 op. Brug (12,667 door een te gemakkelijke afsprong) en vloer (12,867) waren vooral degelijk maar licht in de internationale verhoudingen. Netteb werd met 52,233 tiende, Nederlands kampioene Vera van Pol (49,233) 13e. Met name balk (10,5) was onder de maat.

De Gymnastiekunie maakt dinsdag de vrouwenselectie bekend. Twee meerkampsters en twee toestelspecialistes mogen naar het titeltoernooi in België.

Meer over