Nieuws

Van kampioenschap tot degradatie: dit staat vanavond op het spel in de een-na-laatste ronde van de eredivisie

In de een-na-laatste, volledige speelronde van de eredivisie staat vanaf 20.00 uur voor elke club iets op het spel. Van de titelrace tot de strijd tegen degradatie, nog niets is beslist.

Maarten Albers
Brian Brobbey zondag in duel met AZ-speler Yukinari Sugawara, maar hij vergeet de bal.  Beeld Foto Guus Dubbelman / de Volkskrant
Brian Brobbey zondag in duel met AZ-speler Yukinari Sugawara, maar hij vergeet de bal.Beeld Foto Guus Dubbelman / de Volkskrant

De titelrace

De meeste aandacht gaat uit naar de Amsterdam Arena, waar Ajax zich bij winst op Heerenveen tot landskampioen kroont. Ook als de Amsterdammers gelijkspelen of verliezen en PSV thuis punten verspeelt tegen NEC, pakken ze hun 36ste titel.

Mocht het vanavond niet lukken, dan kan Ajax komend weekeinde in de herkansing. Toch zal de club er veel aan gelegen zijn vanavond in het eigen stadion kampioen te worden. Als dat inderdaad gebeurt, dan vindt de huldiging noodgedwongen in de Arena plaats. Vanwege het tekort aan beveiligers zit een feest op het Museumplein er niet in.

De strijd tegen degradatie

De echte spanning in de eredivisie zit onderaan. Daar strijden twee ploegen tegen directe degradatie. Hekkensluiter PEC Zwolle reist af naar het Kasteel om daar nummer zestien Sparta te treffen. Beide ploegen zijn de laatste weken op dreef, maar een verlies zou voor de Zwollenaren een enkeltje eerste divisie betekenen. Hun Rotterdamse rivalen hebben slechts twee punten meer en kunnen ook nog als laatste eindigen.

Willem II, dat op de ranglijst tussen PEC en Sparta in staat, zal blij zijn dat in ieder geval één van de naaste rivalen vanavond puntverlies lijdt. De ploeg uit Tilburg treft in Leeuwarden nummer twaalf Cambuur. Ook die ploeg zou theoretisch nog direct kunnen degraderen. Dan moeten de Friezen geen punt meer pakken en Willem II en Sparta twee keer winnen, en daarbij een beter doelsaldo dan de Friezen verwerven.

Hopen op Europees voetbal

Cambuur zal liever omhoog kijken, naar de play-offs om een ticket voor de voorrondes van de Conference League. Met slechts drie punten achterstand op nummer acht Heerenveen zijn die ook nog binnen handbereik. De concurrentie is aanzienlijk: boven Cambuur op de ranglijst strijden ook NEC, FC Groningen en Go Ahead Eagles om die play-offs.

Direct Cambuur op de ranglijst heeft zelfs Heracles nog een theoretische kans op de play-offs. Voor de Almeloërs zou winst vanavond, op bezoek bij directe rivaal RKC, vooraleerst handhaving in de eredivisie betekenen. De Waalwijkers zelf staan maar drie punten boven de degradatiestreep, en zijn nog niet veilig.

Thuisvoordeel in play-offs

Fortuna Sittard staat op gelijke hoogte met RKC en ontvangt vanavond thuis Vitesse. Voor de Arnhemmers staat er relatief weinig op het spel: ze zijn verzekerd van de play-offs en kunnen geen aanspraak meer maken op de vierde plaats, die toegang geeft tot de voorrondes van de Europa League. Zij strijden alleen om het thuisvoordeel in de eerste ronde van de play-offs.

Ook FC Utrecht moet dat thuisvoordeel nog bevechten. Die ploeg speelt vanavond thuis tegen AZ. De Alkmaarders hebben een wisselvallig seizoen achter de rug, en de derde plaats is inmiddels uit zicht geraakt. Wel kunnen ze nog vierde worden; de achterstand op FC Twente, dat zondag op bezoek moet bij Feyenoord, bedraagt maar twee punten.

Vanavond speelt Twente in de Euroborg tegen FC Groningen. Ze zullen vooral willen winnen om AZ op afstand te houden, want de kans op plek drie is vanwege een veel slechter doelsaldo (28 doelpunten) dan concurrent Feyenoord zuiver theoretisch. De Rotterdammers spelen in Deventer tegen Go Ahead Eagles. Waarschijnlijk geeft coach Arne Slot een aantal spelers rust na het uitputtende programma in Europa en in eigen land. Maar ook de reserves van Feyenoord zullen zich niet inhouden: zij willen zich bij hun coach in de kijker spelen voor de finale van de Conference League op 25 mei.