Van Italië is het lastig winnen voor Oranje

Italianen kunnen niet van je winnen, maar je kan wel van ze verliezen, zei Johan Cruijff ooit eens. Op het eerste gezicht oogt Oranje inderdaad vaak sterker tijdens wedstrijden met de viervoudig wereldkampioen, maar toch zijn slechts drie van de 18 ontmoetingen gewonnen. Hier een overzicht van vier belangrijke oude duels met de tegenstander van donderdag in Bari.

9 juni 2008: Nederland - Italië 3-0. Beeld epa
9 juni 2008: Nederland - Italië 3-0.Beeld epa

21 juni 1978: Nederland - Italië 2-1.
Met twee daverende afstandsschoten bereikte het Nederlands elftal voor de tweede keer op rij de finale van het WK. Eerst was het Ernie Brandts die zich in de 51e minuut revancheerde voor zijn eigen doelpunt in de 19e minuut. In de 76e minuut passeerde Arie Haan de Italiaanse doelman Dino Zoff nog een keer in Estadio Monumental van Buenos Aires. Vooral na rust overklaste Oranje het favoriete Italië, dat nog 4 jaar moest wachten op een derde wereldtitel.

6 januari 1981: Nederland - Italië 1-1.
Carlo Ancelotti, de huidige trainer van Real Madrid, opende de score in de laatste groepswedstrijd van het mini-WK in Uruguay. Jan Peters bracht beide ploegen weer op gelijke hoogte (1-1). Oranje schoot weinig op met het uiteindelijke gelijkspel in Estadio Centenario van Montevideo. De openingswedstrijd tegen Uruguay was namelijk al vrij kansloos verloren gegaan (2-0). Jan Zwartkruis, de toenmalige bondscoach, was de kritiek op zijn functioneren beu. Hij nam ontslag na het duel met Italië.

29 juni 2000: Nederland - Italië 0-0.
Het Nederlands elftal miste in een oranje gekleurde ArenA een uitgelezen kans op een plek in de finale van EURO 2000. Het elftal van bondscoach Frank Rijkaard speelde vanaf de 34e minuut met een man meer, na een tweede gele kaart voor Gianluca Zambrotta. Oranje kreeg kans op kans, maar liet de Italianen na een doelpuntloze halve finale ontsnappen in een strafschoppenserie. In de reguliere speeltijd misten Frank de Boer en Patrick Kluivert vanaf 11 meter. Nogmaals De Boer, Jaap Stam en Paul Bosvelt faalden na de verlenging.

9 juni 2008: Nederland - Italië 3-0.
Bondscoach Marco van Basten verraste zijn vriend Roberto Donadoni met een lesje counteren voor gevorderden. Even na de openingstreffer van Ruud van Nistelrooy assisteerde Giovanni van Bronckhorst zijn doelman Edwin van der Sar eerst op de doellijn. Vervolgens sprintte Van Bronckhorst snel naar voren, waar hij de bal weer kreeg aangespeeld. Een paar seconden later maakte Wesley Sneijder de 2-0. Van Bronckhorst zelf promoveerde een snelle counter tot de derde treffer van de eerste groepswedstrijd voor beide ploegen.

Meer over