Van icoon tot reserve: de waarde van Van Nistelrooij daalt

In de winkel van Manchester United is het shirt met nummer tien niet meer het populairst en de mascotte is in prijs verlaagd....

Van onze correspondent Peter de Waard

De mooiste samenzweringstheorie op Old Trafford: Alex Ferguson spaart zijn spits Ruud van Nistelrooij voor het volgende seizoen.

Nu er voor de zomer weinig meer te winnen valt, geeft hij hem rust, in de hoop dat Van Nistelrooij na het WK als een scherpe en hongerige spits terugkeert in Manchester en de club volgend seizoen weer een serieuze gooi naar de titel kan doen.

Hopelijk heeft Ruud van Nistelrooij dit ook aan Marco van Basten kunnen uitleggen. Met hem voerde hij afgelopen week een telefoongesprek.

Gistermiddag begon de Nederlander voor de vijfde achtereenvolgende keer op de bank, ditmaal tegen Birmingham City. En net als de andere vier keer vertrok hij geen spier en zei hij geen onvertogen woord.

Brian Mulholland, jarenlang trouw supporter van Manchester, gelooft de samenzweringstheorie niet. ‘Er valt nog wel degelijk iets voor Manchester United te winnen, zoals een tweede plaats in de competitie’, zo zegt hij zondagmiddag vlak voor de wedstrijd tegen Birmingham in de pub Trafford tegenover het stadion. ‘En daarnaast zal geen coach het zelfvertrouwen van zijn topspelers ondermijnen door ze reserve te zetten.’

De zaak Van Nistelrooij komt hem heel bekend voor. ‘Het is net zoals de zaak Yorke, Stam, Beckham of Keane. Eerst is er een kleine onenigheid met Ferguson. Daarna belandt de speler op de bank. En het volgende seizoen vertrekt hij.’

Maar niemand kan zich voorstellen dat Van Nistelrooij al zijn krediet verspeelde door in de verloren FA Cup-wedstrijd tegen Liverpool vlak voor het einde niet achter een verdwaalde bal aan te rennen. Zijn al zijn 148 doelpunten uit de vijf vorige seizoenen vergeten? Staat Van Nistelrooij met 19 goals niet nog steeds eerste op de topscorerslijst van de Premiership?

Alex Ferguson kent het woord krediet niet en hij heeft lak aan reputaties. Misschien heeft hij het daarom zo lang volgehouden bij Manchester United. Hij loosde Jaap Stam wegens een paar onwelgevallige opmerkingen in een boek, hij moest niets meer weten van zijn grootste ster David Beckham na een Hollywood-presentatie en hij verkocht zijn belangrijkste inspirator Roy Keane na kritiek op medespelers.

Waarom zou hij zijn all-time topscorer niet kwijt willen, omdat hij weigerde achter een verdwaalde bal aan te rennen?

BBC-commentator Jonathan Pearce van Match of the Day durft niet te voorspellen of Van Nistelrooij aan het einde van dit seizoen vertrekt. ‘Als Manchester United nog iets aan hem wil verdienen, dan moet de transfer deze zomer plaatsvinden. Anders kan hij zonder vergoeding vertrekken. Maar ik zou het onverstandig vinden. Saha is in vorm, maar vorm is tijdelijk. Van Nistelrooij heeft klasse. En klasse raak je niet kwijt.’

Verslaggever Stewart Matheson van de Manchester Evening News zegt dat Van Nistelrooij behoorlijk gefrustreerd is. ‘Dat moet hij ook zijn. Maar ik weet niet of hij daarom ook weg wil. Waar moet hij naartoe? Is hij bij Barcelona of AC Milan wel zeker van een basisplaats? Ik denk dat hij beter hier geduld kan hebben.’

Ferguson stelt zijn vertrouwen in het aanvalsduo Rooney en Saha. Tot nu toe hebben de resultaten hem gelijk gegeven. Zonder Van Nistelrooij won Manchester United eerst de League Cup en vervolgens vier competitiewedstrijden op rij, ook tegen Birmingham (3-0). Louis Saha scoorde 12 keer in 19 wedstrijden.

Het publiek is Van The Man echter niet vergeten. Op Old Trafford – waar gisteren voor het eerst in de geschiedenis meer dan 70 duizend toeschouwers waren – klinkt zelfs een langdurig Roeoeoeoed op het moment dat zijn naam door de omroeper wordt genoemd.

In de tweede helft klinkt de kreet opnieuw. En als hij een kwartier voor tijd mag invallen voor Saha, klemt hij tot groot enthousiasme van het publiek de bal tegen de borst. Dit is mijn bal en mijn plek, zo lijkt hij te willen zeggen.

Manchester United staat dan al met 2-0 voor, dankzij twee goals van Ryan Giggs. Wayne Rooney maakt daarna nog een derde. Maar de overwinning zegt weinig. Birmingham verloor dinsdag nog met 7-0 van Liverpool.

Van Nistelrooij kan weinig uitrichten. In blessuretijd lijkt hij een kans te krijgen, maar de bal springt van zijn voeten. Hij hoeft zichzelf niet te beklagen. Per week verdient hij 135 duizend euro en op de verwarmde bank is het ook voor reserves aangenaam toeven.

Maar in Manchester begint zijn ster al een beetje te doven. In de eigen shop is het shirt van de Nederlander niet meer zo gewild.

‘Het shirt van George Best is het populairst. Daarna dat van Rooney en Ronaldo. De nummer 10 met Van Nistelrooij wordt net zoveel verkocht als de nummer 4 met Heinze. Dat is niet zo slecht hoor’, zegt de verkoper. Maar het is wel eens anders geweest.

Nog erger: de kleine Van Nistelrooij-mascotte ligt in de uitverkoop – van tien voor zes pond.

Meer over