Van Helfteren neemt afscheid met overwinning

Het werk van Toon van Helfteren als coach van de nationale basketbalploeg zit er na vier jaar op. De record-international wikkelde in Dublin zijn laatste missie vlekkeloos af....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Nederland bleef in de Ierse hoofdstad ongeslagen. Het versloeg achtereenvolgens Noorwegen (79-63), België (82-76) en het gastland Ierland (78-67). Vooral de overwinning zaterdagavond op de Belgen sprak tot de verbeelding.

De hoger aangeslagen Belgische Lions werden verslonden door een hecht collectief met een excellerende Huybens (27 punten, 11 rebounds) en een sterke Hammink (17 punten, 8 rebounds).

'Mijn beloning', zei Van Helfteren ironisch, 'is een schop onder mijn kont.' Voor de 46-jarige Delftenaar is geen plaats in de toekomstplannen. De nationale ploeg wordt half juni min of meer geprivatiseerd.

In de ogen van de plannenmakers mist Van Helfteren communicatieve vaardigheden en de ervaring en flexibiliteit van een topcoach.

De spelers hadden op hun beurt alleen maar lof voor hun coach. 'Wij wilden een bijzonder afscheid voor hem', verwoordde Huybens de stemming. 'Van Helfteren heeft altijd veel tegenwerking ondervonden, maar stond altijd achter zijn spelers. Dat wilden we in Dublin terugbetalen.''

Het vrouwenteam werd in Madeira uitgeschakeld voor de volgende ronde van het EK-kwalificatietoernooi. Het laatste groepsduel met Ierland won Nederland met 80-52.

Meer over