Van Hanegem, nee, mijnheer Van Hanegem, voelt het weer kriebelen

In een curieuze mengeling van een bericht en een advertentie bood Willem van Hanegem deze week in een van de regionale kranten zijn diensten aan....

Paul Onkenhout

Van Hanegem is weer toe aan een nieuwe klus, was de kop. Dat moeten we dan maar geloven, want het was een woordvoerder die het zei. Die woordvoerder is Eelco Groen van het bedrijf Sport Business Management.

Hij zegt: 'Mijnheer Van Hanegem voelt het weer kriebelen.'

De twee dingen die ik niet snap:

1. Waarom heeft Willem van Hanegem tegenwoordig een woordvoerder die hem mijnheer Van Hanegem noemt?

2. Waarom negeert hij dat gekriebel niet en blijft hij niet gewoon op maandag lekker golfen met Ruud Gullit, maakt hij zo nu en dan in de duinen een lange wandeling met zijn vrouw, schuift hij een paar keer per maand aan bij Studio Sport en kijkt hij langs de lijn naar zijn zoons, in plaats van zich weer in een slangenkuil te storten waar, zoals deze week weer eens bleek, zelfs de allersterksten moeite hebben enigszins overeind te blijven?

Woordvoerder Groen meldt dat zijn cliënt in de belangstelling staat van Heart of Midlothian, een Schotse club uit Edinburgh met een schitterende naam waar het al weken een grote puinhoop is. Ondanks de goede resultaten liep twee weken geleden de trainer weg omdat hij de bemoeienis van de eigenaar van de club spuugzat was. Daarna verdwenen de directeur en de voorzitter bij de club, om dezelfde reden.

De eigenaar is een man uit Litouwen, Vladimir Romanov. Hearts haalde de voormalige officier op een Russische onderzeeboot juichend binnen, vanwege het vermogen dat hij opbouwde in de staalindustrie, het bankwezen en de textiel, maar het lachen is ze inmiddels vergaan in Edinburgh. Romanov ontpopte zich tot een gewetenloze, maniakale tiran. Zijn zoon, Roman, is inmiddels tot voorzitter benoemd.

Ik ben bang dat dit woordvoerder Groen allemaal is ontgaan. Of, erger nog, dat het hem niks uitmaakt dat de man voor wie hij het woord voert straks wellicht bij een club terechtkomt die kreunt onder de terreur van een megalomane maniak, zoals de opgestapte voorzitter hem dinsdag noemde - de gruwelvariant van Roman Abramovitsj van Chelsea, zeg maar. De uitzinnige woede-aanvallen van Romanov zijn in Edinburgh nu al legendarisch.

Omdat Van Hanegem weer toe is aan een nieuwe klus wordt hier niet moeilijk over gedaan, door de woordvoerder. Terwijl het ene na het andere staflid wordt afgevoerd en de oud-voorzitter een revolutie voorspelt, wellicht met een knipoog naar de Russische revolutie die zoals bekend de koppen kostte van de tsarenfamilie Romanov, heeft de woordvoerder het over een 'enerverende periode'.

Verder zegt de woordvoerder in zijn even slijmerige als meelijwekkende sollicitatiepraatje: 'Met steun van een toegewijde eigenaar die veel investeerde en nog meer wil investeren, is het mogelijk Hearts verder te brengen en de ambities waar te maken.' Het niveau van het Schotse voetbal is trouwens de laatste jaren aanzienlijk omhoog gebracht, weet Groen ook nog. Als enige, want Schotland is tegenwoordig al blij met een gelijkspelletje tegen Luxemburg.

Het is van het grootste belang dat deze woordvoerder onschadelijk wordt gemaakt. Anders zien we Van Hanegem binnenkort uitgemergeld langs de lijn van een Schots voetbalstadion staan, terwijl de storm raast, de regen neergutst en Romanov in zijn vip-box zich afvraagt wanneer hij de Nederlandse trainer zal ontslaan, vandaag of volgende week.

Het is te hopen dat Van Hanegem deze week goed naar Hiddink en Blind heeft gekeken. Hiddink spurtte dinsdag onmiddellijk na afloop van PSV - AC Milan als een bezetene de tunnel in, zonder op of om te kijken.

Opgejaagd door de FIOD, dacht ik even, maar niemand rende achter hem aan, althans niet letterlijk. Ik had met hem te doen. Winnen van AC Milan en dan proberen weg te vluchten in de vergetelheid, het is tragisch.

Een andere trainer, Blind, was er een dag later zo mogelijk nog slechter aan toe. Ajax speelde een uitwedstrijd tegen FC Thun, de enige club in de geschiedenis van de Champions League waar nog nooit iemand van had gehoord. In Bern schreef Ajax historie. Het was de allerslechtste Europa Cup-wedstrijd uit het bestaan van de club.

In de dug-out zat Blind te lijden. Ajax ontsnapte tegen de Zwitserse dravers aan een nederlaag die volkomen terecht zou zijn geweest en maakte in blessuretijd het winnende doelpunt. Terwijl naast hem Krol en Van der Lem juichend opsprongen, bleef Blind zitten, na een korte aarzeling. Dat sierde hem.

De schaamte over het miserabele spel werd helaas niet gedeeld, want de Ajacieden reageerden op het doelpunt met het meest mallotige, kinderachtige en ongepaste dansje uit de geschiedenis van het internationale voetbal.

Ruud Gullit had voor de verandering eens gelijk: voetbaltrainers zijn niet te benijden.

Meer over