REPORTAGE

'Van grasmaaien tot contracteren, RKC was ideale leerschool'

De bescheiden club uit Waalwijk is topleverancier van trainers in het betaald voetbal. Acht voormalige spelers zijn nu actief als coach.

Giovanni van Bronckhorst, Feyenoord. Beeld anp
Giovanni van Bronckhorst, Feyenoord.Beeld anp

De voetbalclub die wij, niet-Waalwijkers, kennen als RKC heet eigenlijk 'ons RKC'. Zij, de Waalwijkers, zijn er vrijdagavond opvallend consequent in: van programmaboekje tot stadionspeaker. Zelfs de arme trainer die na afloop de 4-2 nederlaag moet goedpraten, is van 'ons RKC'.

De niet-Waalwijker kan zich daarover vrolijk maken. Maar de Waalwijker weet beter. RKC is echt van ons allemaal.

Onderzoek heeft het Brabants Dagblad geleerd dat 8 van de 38 trainers in het betaald voetbal in Waalwijk het klappen van de zweep leerden (tegen 4 bij Ajax). En dan zijn er nog eens zeven figuren op directieniveau naar RKC te herleiden. Het zijn bovendien niet de minsten. Ajax-coach Peter Bosz voetbalde ooit in Waalwijk en hetzelfde geldt voor Giovanni van Bronckhorst, zijn collega bij Feyenoord. En bij PSV zwaait Marcel Brands een niveau hoger de scepter. Oók RKC.

Zo zou Mandemakers Stadion, vernoemd naar de keukenspecialistische suikeroom, ook een bedevaartsoord kunnen zijn voor voetbalfans uit Den Haag, Utrecht of Heerenveen. Hier, in een gemeente van amper 70 duizend inwoners, komen veel lijntjes samen. Hier, bij een middenmoter in de eerste divisie, klopt het technisch hart van het Nederlandse voetbal.

Maar vrijdagavond om kwart voor tien houdt dat hart even op met kloppen. In de laatste minuten wordt een gelijkspel uit handen gegeven, nota bene tegen buurman NAC. Trainer Peter van den Berg zegt naderhand dat hij er een kater aan heeft overgehouden en dat is hem aan te zien. Zijn gezicht is als een droevige hondensnuit. Zijn handen zitten diep verstopt in de zakken van zijn maatpak met clubembleem.

Peter Bosz, Ajax. Beeld anp
Peter Bosz, Ajax.Beeld anp
Jurgen Streppel, Heerenveen. Beeld anp
Jurgen Streppel, Heerenveen.Beeld anp

Rots in de branding

De 44-jarige Van den Berg is dus een van de acht. In het begin van deze eeuw was hij een rots in de branding van de RKC-verdediging. Anderhalf jaar geleden keerde hij terug bij zijn oude club als trainer. Veel eer viel daaraan tot nu toe niet te behalen. Het seizoen dat hij tussentijds werd aangetrokken, eindigde RKC op de laatste plaats. Dit jaar werd dat de voorlaatste plaats. Zo slecht was RKC nog nooit in dertig jaar betaald voetbal.

Maar Van den Berg behield het vertrouwen van de leiding, kenmerkend voor de bedrijfscultuur in Waalwijk. Deze nieuwe jaargang gaat het ook de goede kant op. Met ervaren krachten als Fred Benson en Serginho Greene denkt de trainer zijn ploeg beter in balans te hebben.

In elk geval is RKC vrijdag ruimschoots opgewassen tegen het op papier sterkere NAC. Het wordt een spannende derby waarin de thuisploeg met snel combinatiespel steeds weer onder de druk weet uit te komen. Daarin is de hand van de trainer zichtbaar, maar dat is geen compliment waarvan hij na de vervelende afloop vrolijker wordt.

Peter van den Berg zegt in zijn actieve loopbaan nooit het trainerschap te hebben geambieerd. Maar toen het einde zich zeven jaar geleden aandiende, bleef het eigenlijk als enige optie over. Martin Jol, zijn trainer destijds bij RKC, heeft hem op het spoor gezet. Nog altijd is Jol zijn klankbord.

Zeljko Petrovic, ADO Den Haag. Beeld Jasper Ruhe
Zeljko Petrovic, ADO Den Haag.Beeld Jasper Ruhe
Rob Maas, Vitesse. Beeld anp
Rob Maas, Vitesse.Beeld anp

Sleutelfiguur

Met diens naam is een sleutelfiguur genoemd in de blijvende erfenis die de Rooms Katholieke Combinatie heeft nagelaten. De 60-jarige Jol is vrijdagavond aanwezig bij de wedstrijd tegen NAC, zij het in steen. Na zijn verkiezing tot beste trainer aller RKC-tijden hebben ze een standbeeld van hem gemaakt. Kijk, daar zit hij op een stoeltje, te midden van de harde kern. Terwijl de rest van het vak uitzinnig opveert bij de gelijkmaker van Benson blijft Martin Jol lekker zitten.

De komst van Jol naar Waalwijk in 1998 was een van de eerste beslissingen van Marcel Brands als technisch directeur. Onder hun leiding groeide RKC uit tot een subtopper in de eredivisie en hun aanpak is symptomatisch voor de twee decennia waarin de eredivisie het strijdtoneel was in Waalwijk.

Brands had een neusje voor de steunpilaren die het elftal beter konden maken. Jol maakte er een hecht team van. Juist die categorie van steunpilaren heeft veel trainers in het hedendaagse voetbal opgeleverd. 'Vaak waren dat speciale jongens die ergens anders hun draai niet vonden', zegt Jurgen Streppel, tegenwoordig trainer van Heerenveen.

Peter van den Berg, trainer RKC. Beeld Toin Damen
Peter van den Berg, trainer RKC.Beeld Toin Damen

Oplossend vermogen

Het beperkte budget daagde de clubleiding uit gericht te zoeken. Streppel: 'Als RKC moet je inventief zijn en daarbij zoek je spelers met een oplossend vermogen.'

Marcel Brands keerde, net als Serginho Greene nu, terug naar Waalwijk om eerst als speler en daarna als technisch directeur de club met zijn ervaring te dienen. Hij heeft er geleerd van niets iets te maken. 'RKC was een ideale leerschool. Het ene moment zat ik bij wijze van spreken op de grasmaaier en het andere moment tekende ik het contract van een nieuwe speler.'

De clubleiding werkte ook het liefst met trainers die de oude rotten beschouwden als hun verlengstuk in het veld. Streppel: 'Als jonge voetballer leer je meer van je medespelers dan van je trainer.' Ton Verkerk: 'Ik heb het met Alfred Schreuder wel meegemaakt dat hij trainers kritiseerde omdat hun aanpak niet deugde.'

Erik ten Hag, FC Utrecht. Beeld anp
Erik ten Hag, FC Utrecht.Beeld anp

Schuldenlast

Verkerk was tien jaar lang assistent-trainer bij RKC en kwam begin dit seizoen in een coördinerende rol. Hij denkt dat het werkklimaat in Waalwijk ideaal is voor voetballers die zich willen ontwikkelen. 'Het is een kleine organisatie waar nooit veel druk op staat. Fouten maken is niet erg.'

De laatste jaren pendelde RKC tussen ere- en eerste divisie, maar een terugkeer op het hoogste niveau laat nu vermoedelijk even op zich wachten. De club ging jarenlang gebukt onder een grote schuldenlast. Het herstel is nog broos.

Gaat in de huidige selectie nog een potentiële toptrainer schuil? Ton Verkerk rekent op Serginho Greene. 'Het moeten een beetje halsstarrige jongens zijn, maar dan in de goede zin van het woord.'

Ricardo Moniz, Eindhoven. Beeld Joep Leenen
Ricardo Moniz, Eindhoven.Beeld Joep Leenen
Meer over