Van Gerwen verliest zinderende halve finale (5-6) door missen van zes matchdarts

Zijn aureool van onaantastbaarheid bleek een pose, titelhouder Michael van Gerwen was zo kwetsbaar tijdens het WK darts in Londen dat hij zaterdagnacht door een debutant werd onttroond. Rob Cross was tot vorig jaar amateur, maar de 27-jarige elektricien overleefde in de halve finales tegen Van Gerwen zes matchpijlen.

Redactie
Michael van Gerwen na zijn nederlaag. Beeld ap
Michael van Gerwen na zijn nederlaag.Beeld ap

En dus won Cross maandagavond in Alexandra Palace de droomfinale tegen de dertig jaar oudere Phil Taylor. Het was een symbolische machtsoverdracht. De rookie Cross tegen de icoon van de dartssport, die op het hoogste podium afscheid nam. De oude koning Taylor treedt terug, een opvolger diende zich meteen aan. Toch besefte Van Gerwen dat hij Taylor naar zijn pensioen had kunnen begeleiden. In een bizarre partij tegen Cross van 2,5 uur kwam het bij 5-5 in sets en 5-5 in legs aan op een sudden death, waarin 'Mighty Mike' opnieuw onder de druk bezweek.

De nummer 1 van de wereld wankelde vrijdagavond al in de kwartfinale tegen zijn illustere landgenoot Raymond van Barneveld, die op 4-4 drie pijlen op dubbel 16 miste voor een wellicht beslissende 2-1 voorsprong in legs. In die Nederlandse klassieker werd de toon gezet, Van Gerwen was op dit WK niet zo goed als hij zich voordeed. Quasi nonchalant relativeerde hij zijn zwakke momenten, hij zou er staan als het moest.

Rob Cross na zijn overwinnnig. Beeld ap
Rob Cross na zijn overwinnnig.Beeld ap

Bloedstollende apotheose

Toch blokkeerde de magische arm van Van Gerwen toen hij de finale in het vizier had. De 28-jarige Brabander verzuimde de partij al op 5-4 af te maken, waarna hij in de beslissende set op 5-5 wederom cruciale dubbels miste. Op 4-4 in legs kreeg Van Gerwen zes pijlen om 165 uit te gooien, normaal een peulenschil voor hem. Maar hij faalde voor open doel en miste op dubbel 8. Zes kansen op een finale, zes keer niks; het was een bizarre statistiek voor de man die in 2017 alle hoofdprijzen won.

Op 5-5 in legs mocht Cross beginnen, omdat zijn pijl het dichtst bij de bull's eye eindigde. Opnieuw manifesteerde darts zich als een ideale tv-sport. 'De kijker wordt als het ware de televisie ingezogen', aldus RTL-verslaggever Arjan van der Giessen, die het darts al 20 jaar volgt. En zeg niet dat pijltjesgooien een spelletje is. Van der Giessen: 'Darts is ook een fysieke slijtageslag, het kost zoveel kracht om die pijlen te blijven gooien. '

In de bloedstollende apotheose miste Van Gerwen op 5-5 opnieuw een dubbel en een zesde matchpijl, waarna Cross de partij met zijn derde matchdart op dubbel 8 besliste. De fans in het dampende Alexandra Palace hadden nadrukkelijk de outsider gesteund, maar Van Gerwen zocht geen excuses en tilde op het podium de arm van de winnaar op. 'Ik kan het alleen mezelf verwijten', zei hij voor de camera van RTL 7. 'Ik was beter dan Cross, maar ik miste te veel dubbels.'

Gekkenhuis
Ze zijn de helden van het darts en stripfiguren tegelijk: 'Barney' en 'Mighty Mike'.

Sloopkogel
Dartsliefhebbers lopen met Van Gerwen weg. De gezellig meedeinende zwemband onder het gifgroene shirt, zijn Brabantse tongval, onbeholpen loopje, onschuldige oogopslag en verlegen lachje maken hem innemend.

Meer over