Van Gelder werkt in stilte aan zijn rentree

De wereldkampioen ringturnen van 2005 meldt zich vijf dagen per week rond het middaguur in sporthal De Hazelaar in Rosmalen. In de turnhal van het complex werkt Yuri van Gelder in stilte aan zijn rentree.

Van onze verslaggever Mark van Driel

De beheerder maakt die fout niet meer. De wereldkampioen ringturnen van 2005 meldt zich vijf dagen per week rond het middaguur in sporthal De Hazelaar in Rosmalen. In de turnhal van het complex werkt Van Gelder in stilte aan zijn rentree. Hij is tot 14 juli door de turnbond geschorst wegens het gebruik van cocaïne en mag niet trainen in faciliteiten van de turnbond.

Van Gelder (27) oogt fit en ontspannen als hij met zijn vader Simon arriveert voor de woensdagtraining. Zijn gespierde torso geeft vorm aan de loszittende sportkleding. Hij lijkt tijdens zijn maandenlange verblijf in een Schotse afkickkliniek, vorig jaar, weinig aan spierkracht te hebben ingeboet.

‘Ik voel me goed’, zegt Van Gelder. Hij geniet van de dagelijks trainingsarbeid en heeft het gevoel dat hij zijn trainingsachterstand van vijf maanden gestaag aan het wegwerken is. Hij traint al enige maanden in De Hazelaar.

Veel meer wil Van Gelder niet kwijt. Hij wil de regie houden over de publiciteit. De beheerder van de sporthal is ingeschakeld als bewaker. Hij heeft van de turner het uitdrukkelijke verzoek gekregen geen pers toe te laten tot de turnhal. De ramen van de turnhal zijn geblindeerd, zodat ook andere bezoekers niet kunnen zien wat zich afspeelt in de forse ruimte met moderne turnapparatuur.

Geheimzinnig

Er wordt ook geheimzinnig gedaan over de aanwezigheid van voormalig bondscoach Boris Orlov in De Hazelaar. De vriendelijke houding van de turner en zijn vader slaat om als de coach na de training vragen krijgt. Er wordt dreigende en beledigende taal uitgeslagen en uitdrukkelijk gezegd dat publiciteit de verhouding met de Volkskrant niet ten goede zal komen. Orlov verdwijnt zonder iets te zeggen en ontkent een dag later per telefoon dat hij betrokken is bij de rentree van Van Gelder. Hij zou alleen werken met Suzanne Harmes, de turnster die ook in de Hazelaar aanwezig is.

Later die dag blijkt wat Van Gelder bedoelt met de regie houden over de publiciteit. Opnames die de NOS enig tijd geleden maakte in De Hazelaar worden plotseling uitgezonden. Orlov blijkt te functioneren als zijn tijdelijke coach.

Dat is een verrassing voor bondscoach Bram van Bokhoven, de voormalig trainer van Van Gelder. Die kiest zijn woorden zorgvuldig in de turnhal van Flikflak. Hij mag zijn ex-pupil niet bijstaan of adviseren zolang die geschorst is. Hij is er steeds vanuit gegaan dat Yuri zonder coach trainde. ‘Dat is moeilijk, heel moeilijk.’ Van Gelder stond bekend als een sporter die veel structuur nodig had.

Formeel gezien mag Van Gelder na afloop van zijn schorsing terugkeren bij Flikflak, waar de levensgrote afbeeldingen van hem nog aan de wanden hangen. Van Bokhoven wil niet ingaan op de vraag of Van Gelder daadwerkelijk welkom is als hij in juli wenst terug te keren.

De turner gaat daar wel van uit. Met de gemeente Den Bosch is afgesproken dat hij de turnhal in Rosmalen mag gebruiken tot zijn schorsing is afgelopen. Hij hoeft volgens het hoofd Sport en Recreatie Corniel Groenen niet te betalen voor de huur van de hal. Die bedraagt 31,21 euro per uur: voor een half jaar trainen komt dat neer op een bedrag van ongeveer 10 duizend euro.

‘De hal stond leeg’, zegt Groenen. ‘We lopen er geen cent mee mis.’ Van Gelder zou moeite hebben gehad de huur te betalen. Hij is vanwege zijn cokeverslaving vorig jaar ontslagen door zijn werkgever Defensie.

Groenen vindt dat de gemeente het recht heeft om de voormalig sportman van het jaar te helpen. Dat de turnbond zich volgens de dopingreglementen afzijdig moet houden van een geschorste topatleet, betekent volgens hem niet dat Den Bosch niet zou kunnen helpen. Hij ziet geen moreel probleem. Wel reageert hij verbaasd als blijkt dat Orlov en Harmes ook in De Hazelaar trainen. Dat is nooit overlegd.

Onze eigen hal

‘Het is onze eigen hal’, zegt Groenen. ‘Wij zijn de baas, niet de turnbond. Yuri wil zijn fouten herstellen. We willen hem helpen weer iets van zijn leven te maken. Toen hij wereldkampioen werd, waren we ook trots op hem.’

Van Gelder hoopt zijn dankbaarheid te vertalen in prestaties. In september wil hij weer meedoen aan wedstrijden. In oktober is het WK turnen in Rotterdam. Tegen die tijd verschijnt er misschien weer een vers bericht op zijn website. Het laatste dateert van bijna een jaar geleden: 22 maart 2009.

‘Goud Van Gelder Aan Ringen’ staat er, alsof hij zijn loopbaan nooit in gevaar heeft gebracht door cocaïne te gebruiken.

Meer over