Van Galen gaat minimaal vier jaar door

Robin van Galen, de gouden coach van de Nederlandse waterpolosters van 2008, tekende dinsdag voor vier jaar bij als bondscoach van de waterpolomannen. 'Maar dat ik er na Tokio 2020 nog eens vier jaar aan vastknoop, dat sluit ik niet uit', zei de Rotterdammer in het trainingsbad van Zeist.

John Volkers
Robin van Galen: 'Jongens van 22, 23 jaar leren snel.' Beeld ANP
Robin van Galen: 'Jongens van 22, 23 jaar leren snel.'Beeld ANP

Hij zegt te geloven in het project dat hij met assistent Hans Nieuwenburg in 2013 begon. Er was nauwelijks geld, 'er was niks' om met Van Galen te spreken. Sponsors werden op eigen kracht gevonden. De ploeg werd met vereende krachten gebouwd.

De zwembond KNZB liet hen de ruimte en gaf financiële rugdekking. Van Galen, een grote naam in coachland, kreeg een contract als bondscoach.

Ilusie

Succes begint met coaches die lang blijven, was de gedachte achter de verlenging van het contract met Van Galen. Dat het Nederlands team bij het komende EK in Belgrado al aansluit bij de top, is wat hem betreft een illusie. 'Deze sport is de oudste olympische teamsport. Ze is 115 jaar oud. Er zijn negentig landen in de wereld die poloën. Dertig, veertig van niveau.

'Wij staan nu twintigste op de wereldranglijst en de nummer vijftien van Europa. Dit is een proces van de lange termijn. In twee jaar sluit je niet aan bij de top. Het kost tien jaar, zoals bewezen door de Nederlandse handbalsters en volleybalsters.'

Van Galen heeft als doel om met zijn spelers de Olympische Spelen van Tokio in 2020, te halen. 'Daarvoor geef ik ons 50 procent kans.'

Het bereiken van de Spelen van Rio, aanstaande zomer, acht hij veel kleiner. Zijn inschatting '20, 25 procent' is een te royale voorstelling van zaken.

De Europese titelstrijd van Belgrado, die zondag begint met de wedstrijd tegen de reuzen van Montenegro, is voor 2016 'onze Olympische Spelen', aldus Van Galen.

Beste twaalf

Hij wil dat zijn team zich bij de beste twaalf landen schaart. De nummer dertien tot zestien van het EK blijven zonder de beloning van een olympische kwalificatieronde (OKT), begin april in het Italiaanse Triëste.

'Wij horen bij de nummers negen tot zestien van Europa. Als we goed zijn, spelen we om de plaatsen negen tot twaalf. Zijn we slecht dan worden we vijftiende of zestiende', was de realistische inschatting van de 43-jarige coach.

Hij heeft zijn aanpak gebaseerd op de export van spelers naar Spanje, naar Barcelona en omgeving. Zeven waterpoloërs doen daar ervaring en kracht op. Dat worden er volgend jaar tien. 'Er gaan er nog eens drie weg', aldus de coach.

Coach Robin van Galen tijdens de training van de waterpoloheren. Beeld anp
Coach Robin van Galen tijdens de training van de waterpoloheren.Beeld anp

Mekka

Hij heeft bovendien de beschikking over Luuk Gielen die voor Partizan Belgrado uitkomt. Servië geldt als het mekka van het waterpolo.

De ontwikkeling van jonge spelers gaat snel. Van Galen, ook jeugdcoach bij de KNZB, verwacht dat zijn ploeg bijleert in Belgrado. 'Twee, drie maanden later, bij zo'n olympisch kwalificatietoernooi zul je zien dat ze al weer beter zijn geworden dan in Belgrado.

Zo gaat dat met jongens van 22, 23 jaar. Die leren snel', aldus de oud-leraar economie uit Rotterdam.

Meer over