Van Gaal wint weer, dankzij 'het proces'

Na een magnifieke 4-2 zege in de derby van Manchester heeft de ploeg van Louis van Gaal een voorsprong van vier punten genomen op stadgenoot City. Vol vertrouwen reist United komend weekeinde naar Londen, waar de aanstaande landskampioen Chelsea wacht.

Patrick van IJzendoorn
Daley Blind in actie. Beeld epa
Daley Blind in actie.Beeld epa

Winnen was niet genoeg. Manchester United wilde stadgenoot City zondagmiddag vernederen. Het wilde de Noisy Neighbours het zwijgen opleggen, straffen voor het feit dat ze zo impertinent waren geweest om drie seizoenen achter elkaar te winnen op Old Trafford, met 1-6, met 1-2 en vorig jaar met 0-3. Op furieuze, gretige en briljante wijze werd de natuurlijke orde in de voetbalhoofdstad hersteld. United haalde alles uit de doos. Een hakballetje door de benen hier, een balletje hooghouden daar. Tikkie-takka werd luidruchtig begeleid vanaf de kolkende tribunes.

Daags voor de derby had Van Gaal de zaak op scherp gezet met de mededeling dat hij minder moeite met City verwacht dan met Aston Villa, een week eerder. Het was geen provocatie, maar het gevolg van een koele analyse. Anders dan Villa zou de hemelsblauwe brigade niet voor het doel gaan liggen. Dat bleek. In de beginfase speelden de bezoekers de gastheren totaal zoek. Na acht minuten opende Sergio Agüero de score. David de Gea wist daarna erger te voorkomen.

Wilskracht

United kwam niet van de eigen helft. Maar de ploeg toonde, wederom, wilskracht. Het vocht terug en de eerste keer dat het in de buurt van Joe Hart kwam was het meteen raak. Een lange bal kwam via de schouder van Marouane Fellaini en Ander Herrera voor de voeten van uitblinker Ashley Young die de bal in twee instanties in het net wist te krijgen. De Citizens kwamen de klap niet te boven. Een kwartier later dolden Blind en Young hun opponenten, waarna laatstgenoemde de bal op het hoofd van Fellaini legde, die op, of net over, het randje buitenspel raak kopte. De verlossing was nabij.

Het duel golfde in hoog tempo op en neer, mede door het natte veld. Kort voor rust had Kompany geluk dat hij geen rood kreeg na een roekeloze tackle op Blind, maar de Belg moest het veld uiteindelijk toch verlaten omdat hij zichzelf had geblesseerd. Dankzij treffers van Juan Mata, na een bekeken balletje van Wayne Rooney, en Chris Smalling liep United uit naar 4-1 en menig United-fan moet stilletjes hebben gehoopt op 6-1, maar het was Agüero die iets van eer redde.

De vier United-doelpunten werden gemaakt door spelers wier toekomst op Old Trafford niet altijd even zeker was dit seizoen. Vooral de transformatie van Fellaini van pispaal, via pinchhitter, naar ruggengraat van de ploeg is fascinerend. Zijn wederopstanding loopt parallel aan die van United. Op de vraag hoe het kan dat zijn ploeg twee maanden geleden niet vooruit te branden was en nu elke topploeg van de mat speelt, wees Van Gaal na afloop op 'het proces'. 'Dat heb ik elke week proberen uit te leggen. Zodra de spelers begrijpen wat ze doen, gaat alles een stuk gemakkelijker'.

undefined

Meer over