NieuwsWK-kwalificatie

Van Gaal belooft spelers duidelijkheid die onder De Boer ontbrak

Louis van Gaal maakte vrijdag de definitieve selectie bekend van Oranje voor de WK-kwalificatieduels met Noorwegen, Montenegro en Turkije. Onduidelijkheid over de speelwijze was ‘de belangrijkste klacht’ over De Boer, zo maakt hij op uit zijn gesprekken met spelers.

Marten de Roon, Leroy Fer, Mohamed Ihattaren, Steven Bergwijn, Hans Hateboer en Denzel Dumfries van het Nederlands elftal.  Beeld Koen van Weel / ANP
Marten de Roon, Leroy Fer, Mohamed Ihattaren, Steven Bergwijn, Hans Hateboer en Denzel Dumfries van het Nederlands elftal.Beeld Koen van Weel / ANP

Als iets is gebleken uit de gesprekken die Louis van Gaal de afgelopen weken voerde met internationals, is het de hunkering naar duidelijkheid over de speelwijze. ‘Dat was de belangrijkste klacht’, aldus de opvolger van de na het EK ontslagen Frank de Boer, bij het bekendmaken van de selectie voor de WK-kwalificatieduels met Noorwegen, Montenegro en Turkije.

Dat wil overigens niet zeggen dat Van Gaal zich richt op één spelsysteem. Hij wil kunnen variëren, zeker tegen de flexibele Noren, woensdag in Oslo. Van Gaal hoopt maandag 25 spelers te ontvangen op de eerste training, en dan tempo te maken met teambuilding. Ten opzichte van de voorselectie verdwenen doelman Pasveer en middenvelder Van de Beek, die bij Manchester United eeuwig bankzitter is en met wie Van Gaal langdurig sprak donderdag. Steven Bergwijn en Denzel Dumfries zijn terug.

Dumfries tekende recent voor Internazionale en is weer volop in training. Bergwijn doet weer geregeld mee bij Tottenham en laat een goede indruk achter, al bagatelliseerde Van Gaal verhalen uit de media over een mooie actie aan de zijlijn. ‘Ook hem beoordeel ik op de vier hoofdmomenten van het spel en zijn gedrag bij spelhervattingen.’ Die hoofdmomenten zijn gedrag bij balbezit en balverlies, en de omschakeling naar aanval en verdediging. Met flankaanvaller Bergwijn kan hij makkelijker 4-3-3 spelen, omdat hij dan meer opties heeft. ‘Het gaat erom het beste systeem te spelen dat bij de spelers hoort, en dat is niet altijd 1-4-3-3.’ Van Gaal geeft ook de doelman altijd een plek bij de opsomming van zijn speelwijze.

Virgil van Dijk

Na gesprekken met andere spelers dan voor zijn presentatie onlangs, is Van Gaal nog helderder gebleken dat spelers duidelijkheid willen die ze onder De Boer blijkbaar niet voelden. ‘Ze weten nu al wat ze kunnen verwachten.’ Van Gaal noemde zijn gesprek met aanvoerder Virgil van Dijk ‘zeer interessant’, al maakt hij volgende week pas bekend wie zijn aanvoerders zijn.

Blijkbaar was vooral over de uitvoering van de speelwijze onder De Boer bij het EK, 5-3-2, onduidelijkheid. Althans, zo hebben spelers dat ervaren. Het kan zomaar zijn dat ze niet precies wisten wat ze in bepaalde situaties moesten doen. Van Gaal is van de duidelijke communicatie. Al bespreekt hij de meeste zaken met zijn spelers, hij heeft bijvoorbeeld geconcludeerd dat Matthijs de Ligt, tegen Noorwegen overigens geschorst, beter niet op de linkerpositie kan staan in het defensiecentrum.

Aan de hand van een lijst met speelminuten houden Van Gaal en zijn staf ongeveer 60 spelers in de gaten. In feite is fitheid en speelritme noodzakelijk om voor selectie in aanmerking te komen, behalve als Van Gaal op een positie geen andere opties heeft. Ajacied Devyne Rensch is, hoewel hij weinig speelde bij zijn club, opgeroepen omdat hij zowel links als rechts kan spelen. Daarbij is zijn gedrag bij de hoofdmomenten goed, oordeelt Van Gaal.

Ook andere aspecten kunnen een rol spelen. Marten de Roon van Atalanta is vier duels geschorst in Italië, en heeft dus alleen oefenduels gespeeld tot nog toe. Toch is hij lid van de selectie. ‘Hij kan heel belangrijk zijn. We hebben ook mensen in de kleedkamer nodig die de taal van de trainer spreken. Dirk Kuijt was zo’n voorbeeld in 2014. Ik nam hem mee naar Brazilië, vooral voor de kleedkamer, maar uiteindelijk heeft hij heel veel gespeeld.’

Het teambuildingsproces van Van Gaal is buiten het veld allang begonnen. Vanaf maandag krijgt het een fysiek karakter.

Meer over