Van Eupen soleert naar WK-goud

Marit van Eupen heeft zaterdag in Japan de wereldtitel behaald in de lichte-vrouwenskiff. De 35-jarige Amsterdamse ondervond nauwelijks concurrentie. In 1990 werd een Nederlandse skiffeur voor het laatst wereldkampioen: Frans Göbel....

Van onze roeimedewerker Anne de Lange

Tijdens haar finale kende de 59 kilo wegende roeister geen angst. Halverwege dacht ik: het moet wel heel raar lopen, wil ik nu niet winnen, zei Van Eupen. Tijdens haar zegetocht kon Van Eupen vooral genieten van de strijd tussen de Française en de Spaanse om de tweede plaats, ver achter haar. Ik moest onderweg wel een beetje uitkijken voor de baanafzetting. De Japanners hadden gedacht er goed aan te doen om extra veel boeien in het water te leggen. De banen waren ook smaller dan normaal.

Maar Van Eupen voer een strakke koers en hoefde niet tot het uiterste te gaan om toch met een ruime voorsprong te winnen. Vooraf was zij er toch niet helemaal gerust op. In de voorrondes waren de prestaties van anderen lastig op waarde te schatten. Dat kwam door de wisselende stroming en wind.

Van Eupen had gek genoeg nog geen WK-eremetaal. Terwijl ze al meer dan vijf jaar vooraan mee roeide, zat het bij de titelstrijd nooit een keer mee. Steeds was er weer wat anders dat de Amsterdamse parten speelde. Volgens de kenners zou de spanning haar bij een grote finale verlammen.

Met dat imago rekende Van Eupen vorig jaar bij de Spelen af. Waar de zware roeiers nog een ruime keuze hebben in het boottype waarin zij hun medaille kunnen behalen, is er voor de lichte vrouwen (individueel tot 59 kilo, gemiddeld maximaal 57) bij de Spelen maar een klasse: de dubbeltwee.

Daardoor is er in die bootklasse wellicht de heftigste onderlinge competitie van het hele olympische roeitoernooi. Na een zinderende race won Van Eupen met Kirsten van der Kolk daarin het brons. Dit jaar ging Van Eupen voor het eerst solo. Van der Kolk beviel deze zomer van een dochter. Pagina 18: Medailles in alle kleuren

Meer over