Van Emden begint hoopvol aan wat jaar van waarheid kan zijn

JUDO Grand Slam Parijs..

Van onze verslaggever Mark Misérus

De Grand Slam van Parijs is ook een kruispunt waar de planningen en carrières van ’s werelds beste judoka’s door elkaar lopen. Iedereen wil het hoog aangeschreven toernooi winnen, maar de een leidt zo vroeg in het seizoen iets anders af uit een nederlaag of een triomf dan de ander.

Zo kon het zijn dat Elisabeth Willeboordse net zo vrolijk terugkeerde uit de Franse hoofdstad als Anicka van Emden. Willeboordse had zich er met het brons tevreden gesteld, terwijl de opmars van haar rivale in de klasse tot 63 kilogram pas in de finale eindigde. Een worp van de Française Gévrise Emane werd Van Emden binnen een minuut fataal.

De 23-jarige Haagse baalde er even van, vroeg zich af wat ze fout had gedaan en zette vervolgens haar teleurstelling opzij. Ze had geen goud verloren, maar zilver gewonnen, sprak ze na de belangrijkste overwinning uit haar nog prille loopbaan.

Ze zag er het hoopvolle begin in van wat misschien wel het jaar van de waarheid voor haar wordt. Dankzij haar prestatie is ze in elk geval niet meer te achterhalen voor anderen die nog aanspraak willen maken op de tweede selectieplaats bij het WK, in augustus. Het toernooi is voor het eerst opengesteld voor de beste tweede judoka’s van elke gewichtsklasse.

De afgelopen jaren werd Van Emden steeds met haar reserverol geconfronteerd. Er zat voor haar vaak niet meer op dan toekijken bij de grote toernooien en zo goed mogelijk te presteren om het Willeboordse moeilijk te maken. Dat deed ze onder meer bij het laatste NK, waar ze voor de tweede keer de titel greep. Maar Willeboordse blijft zeker na het WK-zilver van Rotterdam de onbetwiste nummer één van hun gewichtsklasse.

Daarin kan na de zomer verandering komen in Osaka. Willeboordse zei te hopen dat haar rivale haar steeds meer tegengas kan geven, zodat ze elkaar beter kunnen maken. Beiden trainen in de judoschool van Chris de Korte in Rotterdam.

Dat Van Emden zich niet liet imponeren door de Franse fans in Parijs, was een hoopvol teken met het oog op haar verdere ambities. ‘Ik vond het wel mooi’, zei ze na de finale waarin de tribunes haar vijandig gezind waren.

Ze leverde er, met Grim Vuijsters, de beste prestatie van alle Nederlanders. Ook de zwaargewicht verloor van een judoka uit het thuisland: Teddy Riner. Nederlander Elco van der Geest won voor België in de klasse tot 100 kilo.

Meer over