VoetbalSpeler van het Jaar

Van Dijk en Miedema in Engeland uitgeroepen tot voetballers van het jaar

De Nederlanders Virgil van Dijk en Vivianne Miedema zijn door de leden van de Engelse spelersvakbond PFA uitgeroepen tot voetballers van het jaar in de Premier League. Dat gebeurde tijdens een gala in Londen.

Redactie
Virgil van Dijk (rechts) en Vivianne Miedema poseren met hun trofee. Beeld BSR Agency
Virgil van Dijk (rechts) en Vivianne Miedema poseren met hun trofee.Beeld BSR Agency

Van Dijk, centrale verdediger van Liverpool en Oranje, is de vierde Nederlander die deze onderscheiding ten deel valt. Eerder namen Dennis Bergkamp (1998, Arsenal), Ruud van Nistelrooij (2002, Manchester United) en Robin van Persie (2012, Arsenal) deze prestigieuze prijs in ontvangst.

Miedema, aanvalster van Arsenal en Oranje, was twee keer genomineerd: voor speelster van het jaar en voor talent van het jaar. Die laatste prijs kwam terecht bij Georgia Stanway (Manchester City). Bij de mannen werd Raheem Sterling (Manchester City) tot talent van het jaar uitgeroepen.

Reactie bondscoaches

De Nederlandse bondscoaches Ronald Koeman en Sarina Wiegman reageerden verheugd en spraken hun grote waardering uit. ‘Het is een geweldige eer als je deze prijs krijgt’, zei Koeman. ‘Juíst omdat je wordt gekozen door je collega’s is het extra bijzonder. Virgil is een hele goede en professionele jongen, die zich fantastisch ontwikkeld heeft het afgelopen jaar. Sterk, rustig, betrouwbaar. Hij is altijd bezig met het team, manifesteert zich binnen en buiten het veld als een leider.’

Ook Wiegman was vol lof. ‘Deze prijs is echt een erkenning voor Vivianne. Ze is pas 22, dat vergeten mensen nog wel eens. Ze kan terugkijken op een geweldig seizoen met talrijke doelpunten. Maar ze laat tegelijkertijd zien dat ze veel meer kan dan scoren. Kijk maar naar haar slimme steekpassjes. Ze is momenteel fit en energiek en dat zie je terug in alle facetten van haar spel.’

Uitverkiezing uitgelekt

De uitverkiezing van Van Dijk was afgelopen week al min of meer uitgelekt. De andere genomineerde spelers waren teamgenoot Sadio Mané, Sergio Agüero, Bernardo Silva, Sterling (allen Manchester City) en Belgisch international Eden Hazard van Chelsea. Vorig jaar ging de prijs naar Mohamed Salah, de aanvaller van Liverpool.

Van Dijk en landgenoot Georginio Wijnaldum zijn met Liverpool nog in de race voor de titel in de Champions League en in de Premier League. Van Dijk werd eerder al opgenomen in het elftal van het jaar van de Premier League.

Miedema is de eerste Nederlandse voetbalster die tot speelster van het jaar in Engeland wordt uitgeroepen. Ze kreeg eerder ook al een plek in het team van het jaar. De 22-jarige spits verzekerde zich op zondag met Arsenal van de landstitel. Ze kwam, evenals landgenote Daniëlle van de Donk, tot scoren in de wedstrijd tegen Brighton & Hove Albion (4-0).

Meer over