Van der Poel op het podium bij rentree, veteraan Nys wint

Wereldkampioen Mathieu van der Poel heeft zijn eerste veldrit van dit seizoen zondag opgeluisterd met de derde plaats. De Nederlander die het begin van het seizoen miste door blessureleed ging in de wereldbekerwedstrijd in Koksijde gretig van start maar verloor de aansluiting door twee slippartijen in de derde ronde. In de slotfase knokte hij zich terug voor een plek op het podium.

Sven Nys komt als winnaar over de streep in Koksijde. Beeld belga
Sven Nys komt als winnaar over de streep in Koksijde.Beeld belga

De Belg Sven Nys (39) won in de eindsprint de strijd om de hoogste podiumplaats van zijn 21-jarige landgenoot Wout van Aert. Van Aert blijft na drie ronden de leider in de strijd om de wereldbeker.

Van der Poel blesseerde zich in augustus bij een val in de Tour de l'Avenir en zat zich aan het begin van het veldritseizoen te verbijten op de bank. Door een conditieachterstand waren zijn verwachtingen voor zijn eerste optreden van het seizoen niet hoog. Hij mikte op een plek in de top tien. Maar de twintigjarige veldrijder nam vanaf de start op het duinenparcours het initiatief en zelfs een kleine voorsprong. Na twee foutjes raakte hij op achterstand en leek zijn wedstrijd in de kou en modder in een ploeterpartij te eindigen. Toch meldde hij zich in de slotronde nog in de strijd om de derde plaats.

(Tekst gaat door onder foto)

Van der Poel tevreden met comeback

'Een geslaagde comeback', blikte de Nederlandse veldrijder zondag terug. 'Ik kon me in het begin niet bedwingen. Na de eerste twee ronden moest ik even op adem komen.
Van der Poel leek helemaal terug te vallen maar vond een tweede adem. 'Ik deed het bewust even rustiger aan, herstelde goed en daarna ben ik weer mijn eigen tempo gaan rijden. Vrij snel zat ik weer in derde positie. 'De conditionele basis heb ik niet. Ik kan dus nog moeilijke momenten krijgen. Ik mis nog enkele procentjes en moet nog elke wedstrijd sterker worden.'

Mathieu van der Poel op het podium in Koksijde. Beeld belga
Mathieu van der Poel op het podium in Koksijde.Beeld belga

Sven Nys

Van der Poel moest ruim een minuut toegeven op de Belgische concurrentie. Europees kampioen Lars van der Haar eindigde in Koksijde als vierde en zakt in de tussenstand van de wereldbeker naar de derde plaats. Winnaar Nys is bezig aan zijn laatste seizoen en vierde zijn vijftigste wereldbekerzege uit zijn lange loopbaan. Hij reageerde uitgelaten: 'Dat ik het in mijn laatste jaar, tegen de beste renners van de wereld in zo'n zware race nog kan afmaken, daar zijn eigenlijk geen woorden voor.'

undefined

Sven Nys, winnaar in Koksijde. Beeld belga
Sven Nys, winnaar in Koksijde.Beeld belga
Meer over