WedstrijdverslagScheldecross

Van der Poel bij rentree meteen weer de sterkste in het veld

Drievoudig wereldkampioen veldrijden Mathieu van der Poel heeft zaterdag de Scheldecross in Antwerpen met overmacht op zijn naam geschreven.

 Mathieu van der Poel komt over de finish tijdens de Scheldecross in Antwerpen. Beeld ANP
Mathieu van der Poel komt over de finish tijdens de Scheldecross in Antwerpen.Beeld ANP

Heel uitbundig viert Van der Poel zijn zege niet, deze zaterdagmiddag in de Scheldecross. Één vuist gaat in triomf omhoog. Dan krommen de vingers zich om de sponsornamen op de regenboogtrui. Tenslotte is er de blik die uitstraalt dat alles weer bij het oude is. Niet zo verwonderlijk, in de wetenschap dat hij in het veldrijden meer dan 70 procent van de wedstrijden winnend afsluit. Dat er geen publiek staat, draagt ook al niet bij aan de feestvreugde.

Maar hij weet natuurlijk ook dat het dit keer niet zo vanzelfsprekend is. Hij maakt in Antwerpen zijn rentree in het circuit tussen renners die zich al ruim twee maanden het snot voor de ogen rijden in het veld en het bos. Dan moet je maar afwachten of de conditie er is, of je al die korte, opeenvolgende krachtexplosies in een uur wel kunt verteren. Kun je na die eindeloze kilometers op het asfalt van het afgelopen wegseizoen het gevoel voor het rijden op glibberige paadjes en door het mulle zand wel tijdig vinden? Zijn grote rivaal Wout van Aert keerde twee weken geleden al terug in de cross en ondervond dat het niet eenvoudig is. De Belg knokte zich naar twee derde en een vierde plaats. Aan de Schelde ontbreekt hij, hij koos voor een trainingskamp in Spanje.

Eerste wedstrijdmeters

Als Van der Poel zich zaterdag na het startschot optrekt, zijn het zijn eerste wedstrijdmeters sinds 21 oktober, toen hij tijdens in Driedaagse van de Panne in stormachtig weer in een greppel kukelde en daarbij een lichte hersenschudding opliep. Drie dagen eerder beleefde hij nog het hoogtepunt van het seizoen, door in de Ronde van Vlaanderen met een furieuze sprint Van Aert net achter zich te houden. In Antwerpen maakt hij geen geheim van zijn ambities door als eerste het veld in te duiken, maar hij wordt voorbij gestoken door Lars van der Haar.

De wereldkampioen wilde vooraf de verwachtingen niet te hoog opschroeven. Weliswaar stond hij er beter voor dan vorig seizoen, toen hij ook later instapte (en ook meteen won), maar het zou nu al mooi zijn als hij ‘vooraan kon meedoen’. ‘Ik maak me geen illusies, ik heb nog wat tijd nodig.’ Op de crossfiets had hij slechts ‘drie of vier keer’ gezeten. Aan zijn explosiviteit had hij vooral met intervaltrainingen op de weg gewerkt. Het was wel genoeg geweest om drie kilo kwijt te raken; hij schreef het lagere lichaamsgewicht ook toe aan meer lopen.

De concurrentie vond hem wel gelijk de grote favoriet. Dit is een ‘Mathieurondje’, zei de jonge Vlaming Eli Iserbyt, dit veldritseizoen al goed voor zes zeges, waaronder het Europees kampioenschap. De Nederlander won aan de Scheldeoever al vier keer. De lange passages door het zand, het veelvuldig draaien en keren, de venijnige klimmetjes tegen dijkjes op - het surplus aan techniek betaalt zich daar uit. Ook Van der Poels teambaas, Christoph Roodhooft, gaf bij Sporza op gedempte toon toe dat hij dacht dat winst er wel in zat.

Slippertjes

Van der Poel neemt al na de eerste ronde afstand van het deelnemersveld. Het lijkt weer business as usual. Maar dan rijdt hij zich vast in het zand en tuimelt voorover van zijn fiets. Anderen sluiten weer aan. Verderop is het alleen Iserbyt die de wereldkampioen partij kan geven. Tot drie keer toe slaagt hij erin terug te keren. Kleine slippertjes weet hij recht te zetten. Als Van der Poel hem in de een na laatste ronde weer onder druk zet, is het pleit beslecht. Op de streep geeft Iserbyt zes seconden toe, de Brit Tom Pidcock wordt op 27 seconden derde.

Het ging beter dan verwacht, verklaart Van der Poel na afloop. ‘Het voelde vanaf het begin al vrij goed. Ik heb nergens op mijn limiet gezeten.’ Alleen de zandstrook waarop hij ten val kwam, had hem dwarsgezeten. ‘Die ben ik daarna eigenlijk nooit meer goed doorgekomen.’ Het is Iserbyt die in het wiel vaststelde dat er nog wel ruimte voor verbetering is bij zijn tegenstander. ‘Het lopen en het optrekken waren wat minder. Er zitten nog wat ruwe kantjes aan.’

Van der Poel en Van Aert komen elkaar volgende week zondag voor het eerst sinds de Ronde van Vlaanderen tegen, nu op de hellingen rond de citadel van Namen. Beiden zullen weer favoriet zijn. Reken bij een zege van een van de grote kemphanen maar vast op grotere euforie dan deze zaterdag aan de rivieroever.

Meer over