Van der Haar eerste Europees kampioen veldrijden

'Niet zo mooi', oordeelde wielrenner Lars van der Haar over de blauwe trui die hij sinds zaterdagmiddag draagt als Europees kampioen veldrijden. Maar de manier waarop hij er beslag op legde, stemde hem zo trots als een pauw.

Lars van der Haar komt over de streep. Beeld belga
Lars van der Haar komt over de streep.Beeld belga

Voor het eerst streden de professionele cyclocrossers om het Europees kampioenschap. De 24-jarige Van der Haar besliste die strijd in de laatste ronde in zijn voordeel. Omringd door Belgische concurrenten wist Van der Haar precies waar hij zijn slag moest slaan.

Het organisatiecomité in het Brabantse Huijbergen had een veelzijdig parcours in de aanbieding, zowel bospaden als zandduinen kregen de deelnemers voor hun kiezen. Lars van der Haar koos er voor af te wachten en kwam pas in actie toen zijn grote concurrent Wout van Aert in actie kwam.

Na het NK en WK, ook een heus EK

Sporttitels zijn normaal gesproken een kwestie van een oplopende schaal. Wie nationaal kampioen is, wil vervolgens de beste van zijn continent worden. En de hoogste eer is de wereldtitel. Maar veldrijden is niet normaal gesproken. Lees hier het hele artikel.

Lars van der Haar in Huijbergen. Beeld anp
Lars van der Haar in Huijbergen.Beeld anp

Tiestenduin

Nog voor halfweg koers nam het tweetal het initiatief met een trits landgenoten van Van Aert in de achtervolging. In het Tiestenduin leek Wout van Aert de wedstrijd in zijn voordeel te beslissen. Daar moesten de renners van de fiets en was Van Aert met zijn lange benen in het voordeel.

Maar Van der Haar dichtte het gaatje en op het technische gedeelte in het bos draaide hij de zaken om. 'Ik zag dat Wout over zijn toeren was gegaan.' Met ruime voorsprong werd hij de eerste Europees kampioen in het veldrijden. Over een kleine drie maanden kan hij zijn blauwe EK-trui inruilen voor het regenboogtricot van de wereldkampioenschappen.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld photo_news
Beeld photo_news
Meer over