Van der Garde heeft niets aan zijn gelijk

Formule 1-renstal Sauber probeert er alles aan te doen om Giedo van der Garde uit zijn auto's te houden. Het Zwitserse team is in beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank van Victoria die de Nederlandse autocoureur woensdag in het gelijk stelde.

Van der Garde Beeld anp
Van der GardeBeeld anp

De Amsterdammer heeft volgens de rechter in Australië een geldig contract met Sauber. Op grond hiervan zou het F 1-team Van der Garde zondag moeten laten starten in de GP van Australië.

Het beroep diende deels al woensdag, maar het zogeheten Supreme Court heeft de behandeling één dag opgeschort.Tijdens het beroep voerde de advocaat van Sauber opnieuw aan dat het gevaarlijk zou zijn om Van der Garde te laten racen, omdat er voor hem geen stoeltje is en hij deze winter niet heeft getest in de auto van 2015.

Van der Garde beweert dat hij fit is en klaar is om te racen. 'Ik ben naar Australië gekomen om te racen, dat is het doel. Ik ben blij met de uitspraak. Ik zie er ook naar uit om weer met het team samen te werken. De relatie is altijd goed geweest.'

Geldnood

Van der Garde reed in 2013 een heel seizoen voor Caterham in de Formule 1 en stapte over naar Sauber, waar hij in 2014 test- en reserverijder was. In zijn contract was opgenomen dat hij een van de vaste rijders in 2015 zou worden. Sauber, dat in geldnood verkeerde, legde echter voor dit seizoen de Zweed Marcus Ericsson en de Braziliaan Felipe Nasr vast, vooral vanwege de forse sponsorgelden die zij binnenbrachten.

Een Zwitsers tribunaal oordeelde al eerder dat het contract van de 29-jarige Van der Garde rechtsgeldig is en in Melbourne dwong hij met succes af dat Sauber dat vonnis moet uitvoeren. Hij heeft dus volgens twee 'rechtbanken' recht op een racestoeltje.

Meer over