Nieuws

Van de drie alleskunners op de crossfiets is Van Aert in Dendermonde de beste

Voor het eerst dit seizoen reed Mathieu van der Poel zondag een veldrit. Precies zoals de regerend wereldkampioen voorspelde werd hij tweede achter de ongenaakbare Wout van Aert. Hoe belangrijk is het veldrijden voor alleskunners?

Robert Giebels
Wout van Aert (l) ligt nog achter Mathieu van der Poel in Dendermonde, maar uiteindelijk zou de Belg de veldrit winnen. Beeld ANP
Wout van Aert (l) ligt nog achter Mathieu van der Poel in Dendermonde, maar uiteindelijk zou de Belg de veldrit winnen.Beeld ANP

Een kerstcadeau was het voor de liefhebbers: voor het eerst dit cross-seizoen zouden drie van de veelzijdigste wielrenners tegen elkaar uitkomen in een veldrit. Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock troffen elkaar zondag in het Belgische Dendermonde, waar op het laatste moment de 10 duizend verwachte toeschouwers niet welkom waren vanwege aangescherpte coronamaatregelen.

De cross verliep precies zoals regerend wereldkampioen Van der Poel had voorspeld: Van Aert wint, want die is sterker dan wie ook. Zelf had de Nederlander, die zijn eerste cross van het seizoen reed, zichzelf ingeschat als de beste van de rest. Ook dat kwam uit: Van der Poel werd op een kleine minuut tweede achter Van Aert. De Belg reed nog maar zijn vierde veldrit, maar hij won ze wel allemaal met flinke voorsprong. ‘Toch steek ik niet in de beste vorm van mijn leven’, zei Van Aert na afloop. Daar kon de concurrentie het mee doen.

Achter de twee zij-instromers werd de Belg Toon Aerts, wiens cross-seizoen al maanden aan de gang is, derde. Het parcours lag Pidcock minder. Vorige week won hij nog de veldrit in het Noord-Brabantse Rucphen, nu werd de Brit achtste.

Ploeteren door modder, gras en zand

Hoe belangrijk vinden Van der Poel, Van Aert en Pidcock het ploeteren door modder, gras en zand? Is veldrijden een training voor het wegseizoen of meer dan dat? Alle drie zeggen er plezier in te hebben. Alle drie zijn, wat de Belgen noemen, polyvalent - Van Dale: ‘meer dan een waarde of werking bezittend’. Van Aert was drie keer wereldkampioen veldrijden en won in de Tour de France dit jaar een bergrit, een tijdrit én een massasprint. Van der Poel kreeg vier keer de regenboogtrui uitgereikt na een WK veldrijden, droeg zes dagen het geel in de Tour en deed een vergeefse gooi naar olympisch goud in het mountainbiken.

Dat goud veroverde Pidcock in Tokio. De nog maar 22-jarige Brit kon afgelopen jaar ook op de weg goed uit de voeten met een tweede plek in de Amstel Gold Race en winst in de Brabantse Pijl. WK’s veldrijden eindigden voor hem met een tweede en vierde plaats.

Pidcock wil alles winnen. De renner van Ineos-Grenadiers heeft het in zijn hoofd gehaald om als eerste man in hetzelfde jaar wereldkampioen te zijn in het veldrijden, op de weg en op de mountainbike. Het lukte tot dusver alleen de Frans wielrenster Pauline Ferrand-Prévot, in 2015. Eind januari begint Pidcocks drieslag met het WK veldrijden in het Amerikaanse Fayetteville, Arkansas.

Diezelfde wedstrijd is voor Van der Poel het enige doel als het om veldrijden gaat. ‘De liefde is zeker niet over, maar ik heb iets minder zin in het cross-seizoen dan voorgaande jaren’, vertelde hij vorige week, thuis vanaf de driezitsbank, in een videogesprek met de media. Het lange, intensieve wegseizoen afgelopen jaar vergde daarna veel rust, waardoor hij laat begon met crossen. ‘Ik kom erin als het al half gedaan is, waardoor het enige doel nog het winnen van het wereldkampioenschap is.’

Veldrijden in dienst van wegseizoen

Wout van Aert en zijn Nederlandse Jumbo-Vismaploeg kijken anders tegen het WK in de VS aan. Zo zeker als Van der Poel en Pidcock zijn over deelname is Van Aert niet. Zijn prestatietrainer Mathieu Heijboer liet al weten dat het veldritprogramma van Van Aert in dienst staat van het wegseizoen. Als hij veel crossen in korte tijd rijdt, zo is de gedachte, blijft er nog genoeg tijd over voor de wegvoorbereiding. Maar die wordt doorkruist als het kroonjuweel van de ploeg heen en weer vliegt naar Amerika om te proberen in aantal wereldtitels veldrijden op gelijke hoogte te komen met aartsrivaal Van der Poel.

De cross in Dendermonde was de ouverture van een korte, maar zeer intensieve periode waarin de crossen elkaar snel opvolgen. Maandag en woensdag treffen de drie ‘polyvalenten’ elkaar weer en daarna dendert het cross-seizoen voort met de ene na de andere veldrit tot de nationale kampioenschappen op zondag 9 januari. ‘Daarna besluiten we of Wout meedoet aan het WK’, stelt Jumbo-Visma ploegbaas Merijn Zeeman.

Wie Van Aert in zijn vier-uit-vier crossen dit seizoen ziet huishouden in veld, blubber en zelfs sneeuw, krijgt de indruk dat hij zijn wereldtitel in de VS op 30 januari alleen nog maar even hoeft op te halen. Ook zondag reed hij als vanzelfsprekend weg en bouwde hij ronde na ronde, in vrijwel steeds dezelfde rondetijd, zijn voorsprong uit, gadegeslagen door vrijwilligers met ‘Buitenaerts’ op de borst. ‘Ik bleef rustig en kwam zo automatisch vooraan’, analyseerde Van Aert. Bij zijn tweede aanval op Van der Poel capituleerde de Nederlander en eindigde ook deze veldrit zoals bijna alle crossen waar het tweetal aan meedoet: de nummers 1 en 2 zijn Mathieu van der Poel of Wout van Aert.

Meer over