VoetbalPremier League

Van de Beek scoort bij debuut, maar Manchester United verliest (1-3)

Donny van de Beek heeft zaterdagavond met een doelpunt zijn competitiedebuut gemaakt voor Manchester United. De oud-Ajacied kon echter niet verhinderen dat zijn ploeg thuis met 1-3 ten onder ging tegen een geweldig counterend Crystal Palace.

Donny van de Beek viert zijn doelpunt.Beeld AFP

Van de Beek begon op de bank, maar kwam op tweederde van de wedstrijd in de ploeg voor Paul Pogba. Met de 23-jarige uit Nijkerkerveen op de nummer 10-positie gingen de Mancunians naarstig op zoek naar de gelijkmaker. In de zevende minuut had Andros Townsend in een leeg Old Trafford de score geopend voor de gasten. De ploeg van Roy Hodgson, die ook de openingswedstrijd had gewonnen, liet bij vlagen prachtig voetbal zien.

Penalty

Het inbrengen van Van de Beek had niet het beoogde effect. The Eagles verdubbelden even later hun voorsprong vanaf de elf meter. De penalty was toegekend omdat de bal de arm had geraakt van de zwakke verdediger Victor Lindelof. Jordan Ayew miste, maar scheidsrechter Martin Atkinson oordeelde dat David de Gea niet op zijn lijn stond. Bij de tweede poging schaarde Wilfried Zaha zich achter de bal en hij scoorde wel.

Daarna deed Van de Beek van zich spreken met een ‘Ajax-goal’. Een voorzet van Timothy Fosu-Mensah werd gemist door enkele Palace-verdedigers en kwam voor de voeten van Van de Beek, die netjes inschoof. De aansluitingstreffer gaf The Red Devils hoop, maar die werd de grond ingeboord door Zaha. De oud-Manchester United-speler speelde Lindelof uit en schoot de bal prachtig achter De Gea. Daarmee verloor United de eerste wedstrijd van het seizoen.

Voor Crystal Palace verlopen de bezoekjes aan Manchester de laatste jaren plezierig. Vorig seizoen wonnen de Zuidlondenaren ook al op Old Trafford, door een late treffer van Patrick van Aanholt. Twee seizoenen versloeg het Manchester City in eigen huis, om een jaar later gelijk te spelen in het Etihad. Manchester United wordt als titelkandidaat gezien, maar de eerste wedstrijd is dramatisch geëindigd, met name door een zwakke achterhoede.

Van de Beek zal, ondanks de eerste treffer, op een leuker debuut hebben gehoopt.

Meer over