Van beoogd kopman tot hekkensluiter

Regerend wereldkampioen Gal was in de landenwedstrijd de slechtste Nederlander, op zijn reservepaard.

Edward Gal op Voice, zijn reservepaard Beeld ap
Edward Gal op Voice, zijn reservepaardBeeld ap

Van de gedroomde beste Nederlandse combinatie naar de ruiter die in de landenwedstrijd dient als wegstreepresultaat. In enkele dagen is er veel veranderd voor regerend wereldkampioen Edward Gal. Dinsdag stond op de WK dressuur de laagste score van de vier Nederlanders achter zijn naam. Alleen de hoogste drie scores tellen mee.

Gals vorige week geblesseerd geraakte eerste paard Undercover heeft nou eenmaal een hoger niveau dan invaller Voice.

De paarden Voice en Undercover zijn beiden zwart, grofweg even lang en getalenteerd. Ze krijgen allebei les van Gal, Nederlands beste ruiter. Het verschil zit hem onder meer in de topscores. Undercover krijgt geregeld een jurybeoordeling van ruim boven de 80 procent, voormalig reserve Voice kwam dinsdag tot een percentage van 72,414. Een teleurstellend resultaat; kenners hadden eigenlijk gerekend op zo'n 3 procent meer.

Undercover is een ruin, ongeschikt voor de fokkerij. Voice is daarentegen niet gecastreerd. Hij is ook actief als dekhengst. Dat heeft een nadeel: veel hengsten zijn sneller afgeleid dan ruinen. Komt er bij het inrijden een leuke merrie voorbij? 'Dan kan Voice zijn kop verliezen', aldus ruiter Hans Peter Minderhoud, de partner van Edward Gal. 'Op zo'n moment begint Voice te hinniken, gaat hij zich uitsloven en kan hij zichzelf al moe maken terwijl de wedstrijd nog moet beginnen.'

undefined

Bondscoach: 'Met een voltallig team had zilver erin gezeten'

De Nederlandse dressuurploeg is dinsdag bij de landenwedstrijd op de WK als derde geëindigd. Topfavoriet Duitsland maakte de verwachtingen waar en won, Groot-Brittannië werd tweede, ten koste van Nederland, dat een dag eerder nog op zilver stond in het tussenklassement.

'Het zilver had erin gezeten als we met een voltallig team waren gestart. Nu moeten we tevreden zijn met dit resultaat', zegt bondscoach Wim Ernes. Zijn equipe kreeg in de aanloop naar de WK in het Franse Caen te maken met twee flinke tegenslagen.

Daniëlle Heijkoop moest wegens een beenblessure bij haar paard Siro afzeggen en werd vervangen door Diederik van Silfhout.

Edward Gal moest zijn paard Undercover wegens een blessure aan de wervelkolom vervangen door Voice. Normaal gesproken is Gal een medaillekandidaat, gisteren eindigde hij als laatste van de ploeg

Ernes: 'Je ziet dat de Engelsen, de huidige olympisch kampioenen, nu zilver halen. Dat lukt ze alleen doordat er een combinatie bovenuit stijgt (Charlotte Dujardin op Valegro, red.). Anders hadden ze niet eens het podium gehaald. Gelukkig lukt ons dat ondanks het missen van Undercover.'

Beste Nederlandse was Adelinde Cornelissen. Zij eindigde met Parzival als vierde in de individuele rangschikking. 'Dit was goed. Ik heb bewust op safe gereden, want ik wist dat dit belangrijk was voor het team', zegt ze. Doordat Cornelissen als laatste Nederlandse in actie kwam, wist ze dat zij zich weinig fouten kon veroorloven.

Bij de individuele grand prix van vandaag wil ze wat meer risico nemen. 'Het kan nog iets scherper. Wie weet wat er dan gebeurt.'

Cornelissens kans op een medaille werd gisteravond groter door de afmelding van Isabell Werth. De Duitse ziet af van de individuele wedstrijd, wegens een blessure van haar paard Bella Rose. Werth stond tweede.

Paarden kiezen

Zelf heeft Minderhoud er met zijn paard Johnson, ook een hengst, nooit last van. 'Die houdt zich gelukkig altijd met zijn werk bezig.'

De paarden Undercover en Voice zijn achterneven, hun stamboom voert terug naar dezelfde opa: Donnerhall, een Duitse hengst. In zijn tijd won Donnerhall diverse wereldtitels én was hij actief als dekhengst, een combinatie waarvan Voice dus nog heel wat kan leren.

Ze schelen een jaar, de 13-jarige Undercover is de oudste en meest ervaren van het stel in belangrijke wedstrijden. Hij ging naar de Olympische Spelen van Londen, Voice stond destijds nog bekend als een veelbelovende nieuwkomer, al werkte Gal al langer samen met de hengst.

'Je kiest je eerste paard op basis van talent, naar de ontwikkeling van het paard en afhankelijk van de match van de ruiter. Dat was bij Undercover beter', zegt bondscoach Wim Ernes.

Undercover is gretig en werklustig, terwijl de eigenwijze Voice soms aansporing nodig heeft. Dat doet Gal in zijn kenmerkende, schijnbaar moeiteloze stijl. Ondertussen probeert de hij Voice te prikkelen door zijn manier van zitten en de druk van zijn benen. 'Het is niet zo dat Voice niet wil, maar hij moet vaak wat enthousiaster gemaakt worden. Undercover moet eerder worden afgeremd', aldus Ernes.

undefined

Hoe ouder, hoe krachtiger

Er is nog een verschil. 'Undercover heeft een, zoals wij dat zeggen, krachtiger achterbeengebruik.' Dat uit zich vooral bij zwaardere oefeningen, zoals de passage, de piaffe en de overgangen daartussen. 'Je ziet dat dit vandaag onze bottle neck is.'

Kracht komt met de jaren, wellicht verbetert dit nog bij de jongere hengst. Voice moet dus ondanks de stroeve start in Caen niet worden onderschat, beklemtoont Ernes. Het paard heeft wel degelijk veel talent, hij wordt nu alleen vergeleken met Undercover, de nummer drie op de wereldranglijst. 'Tweede paard zijn in een topstal is ook niet niks.'

undefined

Meer over