Van Basten neemt Davids en Bogarde in bescherming

ROME..

Van onze correspondent

Jan van der Putten

Wat begon als een gerucht is nu een zekerheid: het diep gezonken AC Milan wil zo snel mogelijk af van het Nederlandse koppel Davids en Bogarde, en waarschijnlijk ook van de Duitser Ziege, de Zweed Anderson en de Braziliaan Cruz.

De 61ste verjaardag van clubvoorzitter Berlusconi is vergald door twee nederlagen: een op het voetbalveld en een in het Paleis van Justitie. Milan verloor met 0-1 van Vicenza. En justitie besloot Berlusconi een nieuw proces aan te doen, zijn vierde, ditmaal vanwege fiscale fraude bij de aankoop van de grond rond een van zijn vele villa's. In beide gevallen is Berlusconi in de tegenaanval gegaan.

De afgang van AC Milan wijt hij aan verkeerde keuzes bij het aankopen van nieuwe voetballers. Hij geeft toe dat veertien buitenlandse spelers te veel van het goede is. Voortaan zal de voorkeur uitgaan naar Italiaanse spelers, 'mannen die zowel in als buiten het veld van niveau zijn.'

Die laatste opmerking bezegelt het besluit om Davids en Bogarde weg te sturen. Davids zou onderdak kunnen krijgen bij Barcelona, voor Bogarde is plaats bij Chelsea.

Ook trainer Capello liet na de laatste nederlaag weten dat het Nederlandse koppel geheel uit de toon valt. Hun contact met Capello en de overige spelers is slecht.

De grote zondebok is Capello. 'Het is mijn schuld', zei de coach, 'maar op het veld ontbreekt de pit.' De enige die Capello verdedigt is Marco van Basten. Deze zal op 29 oktober nog één keer het Milan-shirt aantrekken voor de afscheidswedstrijd van Baresi. 'In onze tijd', zei Van Basten, 'had Milan tien supersterke Italianen, die ons direct wezen op de tradities van de club. Die geest is er niet meer. Maar geef niet de schuld aan de Nederlanders van nu. Ook Kluivert, Davids en Bogarde willen graag winnen, maar om de groep te vormen, is meer tijd nodig.'

Meer over