Van Barneveld schakelt topfavoriet Van Gerwen uit

Niet Michael van Gerwen maar Raymond van Barneveld heeft dinsdagavond de kwartfinales van het WK darts bereikt. De Haagse dartveteraan verraste zijn als eerste geplaatste landgenoot in een zinderende achtste finale door hem te verslaan in een beslissende zevende set: 4-3.

Redactie
Raymond van Barneveld. Beeld afp
Raymond van Barneveld.Beeld afp

Van Gerwen en Van Barneveld, wereldkampioenen van 2014 en 2007, gaven elkaar weinig toe in een volgepakt Alexandra Palace. De 26-jarige Brabander won de eerste set, maar kwam vervolgens op een achterstand van 1-2 en 2-3. Op het moment dat Van Gerwen de wedstrijd dreigde te verliezen gooide de regerend kampioen knap 135 uit. Hij kwam terug tot 3-3, maar verloor uiteindelijk de beslissende set met 3-1.

Met een gemiddelde van 105 scoorde Van Gerwen hoger dan Van Barneveld (100). Maar de man uit Den Haag hield zijn hoofd koel op de belangrijkste momenten en trok aan het langste eind. Voor Van Gerwen eindigt een prachtig jaar in mineur. Hij stond in dit kalenderjaar in de finales van bijna alle grote toernooien. Uitgerekend op het WK strandt hij nu in de achtste finale. Van Barneveld stuit in de kwartfinale op Michael 'Bully Boy' Smith, die eenvoudig met Benito van de Pas afrekende: 4-0.

Kleinzoon

'De geboorte van mijn kleinzoon heeft mij deze week zo veel kracht gegeven', jubelde Van Barneveld vlak na zijn laatste pijl. 'Dit is echt heel emotioneel voor me. Ik ben zo blij, ik kan het niet beschrijven. Ik zag Michael maandag gooien en ik dacht: dit gaat me niet lukken. Nu voelt het alsof ik de wereldtitel al heb gewonnen.'

'Het is nooit leuk om te verliezen', treurde Van Gerwen. 'Dit doet pijn. Ik zou alle titels van dit jaar willen ruilen voor de wereldtitel. Ik miste gewoon te veel dubbels. En Raymond heeft heel goed gespeeld.'

Vincent van der Voort kon niet voor een verrassing zorgen. De Nederlander ging in de achtste finales kansloos onderuit tegen Gary Anderson (0-4), de titelverdediger uit Schotland. Van der Voort werd volledig overklast door 'The Flying Scotsman'. De Nederlander won alleen de voorlaatste van de in totaal dertien gespeelde legs. Jelle Klaassen kan zich woensdag als tweede Nederlander bij de laatste acht scharen. Hij moet dan wel van Phil Taylor winnen.

Ruim een miljoen mensen hebben dinsdagavond in Nederland gekeken naar de wedstrijd uitgezonden op RTL7.

Meer over