Update

Van alle kanten kritiek op Guus Hiddink

De kritiek op Guus Hiddink na drie nederlagen in vier wedstrijden is niet mals. Ook de directeur betaald voetbal van de KNVB is geschrokken van het optreden van het Nederlands elftal en gaat zo spoedig mogelijk om de tafel zitten met de bondscoach en diens staf. Heeft de bondscoach van Oranje zijn langste tijd gehad?

Pieter Hotse Smit
Bondscoach van Oranje Guus Hiddink. Beeld ap
Bondscoach van Oranje Guus Hiddink.Beeld ap

Hij moest het wel zeggen na de 2-0 nederlaag tegen IJsland: 'Guus Hiddink is een fantastische trainer'. Aanvoerder Robin van Persie vond het luttele minuten na het laatste fluitsignaal 'niet fair' dat werd gesuggereerd dat het enige probleem van Oranje op dit moment het ontbreken van Louis van Gaal is. Het lag niet aan de coach. Waar het wel aan lag, werd uit de woorden van Van Persie niet duidelijk.

De spelers van Oranje roepen van alles, maar laten de trainer gewoon in de steek, meent Aad de Mos. Hiddink moet daaruit zijn conclusies trekken en de handdoek in de ring gooien. 'Er is geen perspectief', zei de oud-trainer van Ajax en PSV tegen Voetbal International. 'Er is voor Hiddink geen eer meer aan te behalen. Zijn tot voor kort prachtige carrière komt zo steeds verder in het slop. Er zit geen enkele lijn meer in.'

De Mos staat niet alleen. Volgens the Guardian mist Oranje 'de strenge schoolmeester' Van Gaal, nu het einde van Hiddinks carrière anders uitpakt dan gehoopt. 'Guus Hiddink is done', denkt oud-international Ronald de Boer. De voormalige basisspeler onder Hiddink liet er geen misverstand over bestaan op de Britse zender Sky Sports. Het probleem van Oranje is volgens hem een leiderschapsprobleem. 'Hiddink heeft geen wedstrijdplan.' Hij vertelt volgens De Boer zijn jongens niet: 'Zo wil ik dat het gebeurt'.

Oranje is niet verloren volgens de De Boer. 'Er komen nog genoeg wedstrijden aan.' Maar de druk op Hiddink zal enorm zijn, erkent hij. En de druk was al groot bij zijn aanstelling, omdat Ronald Koeman een betere kandidaat werd geacht. 'Met alle respect, hij is 67 jaar oud, het is gedaan met hem. Zijn ideeën zijn niet meer van deze tijd.'

Robin van Persie in duel met een IJslander. Beeld afp
Robin van Persie in duel met een IJslander.Beeld afp

In alle rust analyseren

Volgens Volkskrant-verslaggever Willem Vissers is het maar zeer de vraag of het op deze manier goedkomt met Oranje, of Hiddink nu blijft of niet. In Bellen met Willem zei hij zich vooral zorgen te maken over het gebrek aan nieuwe goede spelers. 'Het Nederlandse voetbal balanceert in zekere zin op de rand van een sportieve crisis en het zelfinzicht ontbreekt', schreef Vissers al voor de wedstrijd in zijn column. 'Het is de hoogste tijd voor een brede maatschappelijke discussie over belangrijk erfgoed: het nationale voetbal.'

Dat denkt Hiddink ook. Na weer een nederlaag keek Hiddink niet in de spiegel, maar hekelde hij de manier van opleiden in Nederland. Het moet anders. 'Dat komt voor jou te laat', reageerde Jack van Gelder na de wedstrijd. Hij zal het toch echt met deze generatie voetballers moeten doen.

Hiddink zou Hiddink niet zijn als hij er niet extreem rustig onder bleef, alsof hij zelf vol berusting het einde al ziet naderen. Je zou willen dat hij een keer tegen een bidon aanschopt of op een foto te zien is met de handen in zijn haar na weer een domme fout van een van zijn spelers. Niets van dat alles. Hij gaat 'in alle rust analyseren' wat Oranje nu weer is overkomen, zei hij na de wedstrijd tegen de NOS.

KNVB wil om tafel met Hiddink

De vraag is of Hiddink de tijd krijgt om 'rustig te analyseren'. Zelf denkt hij van wel. 'Over een maand zit ik er nog.' Maar Bert van Oostveen wil zo spoedig mogelijk om de tafel zitten met de bondscoach en diens staf. De directeur betaald voetbal van de KNVB is geschrokken van het optreden van het Nederlands elftal tegen IJsland.

'Daar waar we het de vorige keer als een incident hebben betiteld, begint het nu een structureel karakter te krijgen', zei Van Oostveen vandaag kort voor de terugvlucht naar Amsterdam. 'Dat betekent dat we sneller zullen gaan evalueren dan de vorige keer.'

De eerste grappen waren toen al gemaakt. Op de online encyclopedie Wikipedia stond kortstondig dat Hiddink het EK van 2016 in Frankrijk niet gaat halen, meldt RTL Nieuws. Op Marktplaats wordt Hiddink, een bondscoach 'met losse aanpak', aangeboden. Gratis af te halen.

Meer over