NieuwsWout van Aert

Van Aert voelt weinig voor nieuwe ploeg

Eén dag na de aankondiging van de fusie tussen de Nederlandse wielerploeg Roompot-Nederlandse Loterij en het Belgische team Veranda’s Willems-Crelan dient zich al een tegenvaller van formaat aan. Het beoogde uithangbord Wout van Aert dreigt met een vertrek.

Rob Gollin
De Belgische wielrenner Wout van Aert tijdens de Europese Kampioenschappen. Beeld BELGA
De Belgische wielrenner Wout van Aert tijdens de Europese Kampioenschappen.Beeld BELGA

De 23-jarige Belg, de huidige wereldkampioen veldrijden, verklaarde vrijdag in de krant Het Laatste Nieuws dat hij het liefst onder zijn contract bij Crelan, dat loopt tot 2019, uit wil. Hij is verbolgen over de manier waarop de fusie tot stand is gekomen. Zonder hem te raadplegen onderhandelde teammanager Nick Nuyens van Crelan eerst met de Ierse ploeg Aqua Blue, om daarna in zee te gaan met Roompot.

Van Aert stelt misnoegd vast dat voor hem belangrijke pionnen in zijn team al eerder moesten vertrekken. ‘Ik wist niet dat werknemers in de 21ste eeuw zo gebruikt konden worden.’ Zijn coach, voormalig veldrijder Niels Albert, maakt niet langer deel uit van de ploeg. De Nederlandse ploegleider in dienst van Crelan, Michiel Elijzen, moet eveneens uitkijken naar een andere baan.

Tegen Roompot, zo beklemtoont Van Aert, heeft hij geen bezwaar. ‘Dat is een zeer degelijk team. Maar ik wil zelf mijn carrière plannen. Bijna iedereen in het team is vertrokken, maar ik kon geen kant op, omdat ik onder contract sta. Het houdt een keer op. En dat moment is nu gekomen.’

Van Aert zou de bekendste renner zijn van Roompot-Crelan. De veldrijder bewees de afgelopen maanden dat hij op de weg een grote belofte is. Hij mengde zich meteen in klassiekers als de Omloop Het Nieuwsblad, de Strade Bianche, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix in de strijd om de ereplaatsen. De nieuwe ploeg hoopte dat Van Aert het komende seizoen zou blijven. Daarna zou hij de overstap maken naar de Nederlandse ploeg Jumbo, die medesponsor Lotto dan al is kwijtgeraakt.

Verrast

Roompot-manager Michael Zijlaard, die bij het gefuseerde team samen met Nuyens de dagelijkse leiding krijgt, reageerde bij de NOS verrast op de uitlatingen van Van Aert. Hij kondigde aan snel met hem te gaan praten. ‘Ik weet natuurlijk niet wat er allemaal aan vooraf is gegaan. Onze intenties met Wout zijn heel positief.’ De fusie gaat volgens hem zeker door, ook als Van Aert afhaakt.

Met de samenvoeging hoopt het nieuwe team meer kans te maken op deelname aan de klassiekers en een grote ronde. De ploeg wil zich nadrukkelijker als werkgever profileren voor jonge talenten uit eigen land. Roompot Vakanties is bezig zich meer te manifesteren in België. Het heeft een vakantiepark in Bredene, maar wil uitbreiden aan de Vlaamse kust.

Meer over