Nieuws

Van Aert maakt in Tirreno-Adriatico indruk als debuterend ronderenner

Wout van Aert heeft indruk gemaakt in de Tirreno-Adriatico, zijn debuut als ronderenner. Hij won een sprintetappe, reed drie dagen in de leiderstrui, kon lang volgen in de bergen en won de slottijdrit.

Wout Van Aert tijdens de Tirreno-Adriatico in San Benedetto del Tronto, Italië. Beeld AP
Wout Van Aert tijdens de Tirreno-Adriatico in San Benedetto del Tronto, Italië.Beeld AP

Na het voor onbepaalde tijd afhaken van Tom Dumoulin, zag ploeggenoot Wout van Aert zich onverwachts terug als de enige uit te spelen troef van Jumbo-Visma in de Tirreno-Adriatico. Niet de Limburger, maar de Vlaming was in Italië de kopman. Het betekende zijn debuut als ronderenner.

Hij ging bepaald niet gebukt onder die status. De afgelopen week bewees Van Aert andermaal zijn veelzijdigheid. Hij won de openingsetappe in een sprint, reed drie dagen in de leiderstrui, hield in de enige bergetappe enkele klimmers van kaliber achter zich en schreef dinsdag de afsluitende tijdrit op zijn naam.

Zelfs erkende specialisten in ritten tegen de klok, wereldkampioen Filippo Ganna en Europees kampioen Stefan Küng, moesten hem in de straten van San Benedetto del Tronto laten voorgaan. Hij vertelde dat hij de afgelopen winter veel kilometers heeft gemaakt op zijn nieuwe tijdritfiets, met het idee dat hij zich op dit onderdeel nog aanzienlijk kan verbeteren. Op de WK vorig jaar in Imola pakte hij al het zilver achter de toen ongenaakbare Ganna.

Voor winst in de eindrangschikking was zijn 11.06 over 10,1 kilometer (gemiddeld 54,6 kilometer per uur) niet toereikend. De Sloveen Tadej Pogacar gaf weliswaar 12 seconden toe, finishte nog achter Küng en Ganna, maar hield een marge van ruim één minuut op de Belg over. Van Aert had er vrede mee. ‘Ik word tweede als ik voor het eerst voor het klassement rij, achter de winnaar van de Tour de France. Dat is een mooi begin.’

Vrijere rol in Tour

Hij wil het op termijn wel eens vaker gaan proberen als kopman in een ronde. Zijn ploeg heeft voor de Tour de France voor hem een vrijere rol in gedachten dan vorig jaar, toen hij vooral Dumoulin en Primoz Roglic moest bijstaan, maar en passant nog twee ritten won. Voor het klassement in Frankrijk zet Jumbo-Visma wederom de kaarten op Roglic, vorig jaar tweede, met Steven Kruijswijk als schaduwkopman. Volgens de ploeg is Van Aert met zijn 78 kilo nog te zwaar om in een koers van drie weken in zware bergetappes de concurrentie aan te kunnen.

In de Tirreno-Adriatico hield hij in het gebergte behoorlijk stand. Hij kwam in Prati di Tivo nog voor oud-Tourwinnaars Egan Bernal en Geraint Thomas over de finish. De etappe lag hem wel, het gaat redelijk gelijkmatig en niet al te steil omhoog naar het bergdorp. Hij verloor 45 seconden op Pogacar. In de lastige rit erna, bezaaid met steile hellinkjes, kwamen er nog 39 bij.

Zijn zege in de tijdrit betekende dat hij in de Italiaanse rittenkoers weer op gelijke voet kwam met zijn rivaal Mathieu van der Poel. Beiden reden twee keer naar winst. Zaterdag komen ze elkaar weer tegen, in Milaan-San Remo.

Meer over