Valneris laat Georgiev glippen in tijdnoodfase

Haast geruisloos lijkt dammer Aleksej Tsjizjov zijn tiende wereldtitel binnen te halen, nu hij in de zesde ronde ook een winstpartij kon bijschrijven tegen de Rus Edvard Boezinski....

Concurrent Guntis Valneris was ontgoocheld nadat hij Aleksandr Georgievhad laten glippen. In een hekstellingpartij speelde hij in de tijdnoodfaseop zijn scherpst en dwong zijn opponent tot een duizelingwekkendeafwikkeling. Met twee doorgebroken schijven kon de zwartspeler op viervelden dam halen, maar zijn keuze was hoogst ongelukkig.

'De stand was puur gewonnen', aldus Valneris. 'Ik kan nog niet gelovendat ik de winst er niet heb uitgehaald. Dan had ik nog een kans op de titelgehad. Nu bestaat die kans alleen in theorie.'

Want Tsjizjov bouwde zijn voorsprong uit tot twee punten. Met graagteliet de Rus in de hotellobby op het speelbord zien welke varianten aan zijnzeges tegen Boezinski ten grondslag lagen.

'Dit toernooi speel ik op energie. Ik heb veel aan fitness gedaan zodatik in elke partij kan geven wat ik heb. Ik moet mijn kennis en mijnervaring weten te benutten.'

De volgende twee speelronden zijn volgens Tsjizjov beslissend voor deeindzege. Valneris zal op minstens een punt moeten komen om in deslotronde, zondag, tegen Tsjizjov nog een kans te hebben. Bij twee puntenachterstand helpt zelfs een zege Valneris niet meer omdat bij gelijkeindigen het aantal behaalde overwinningen de doorslag geeft.

Toch waant Tsjizjov zich nog niet buiten gevaar. Hij wijst erop datValneris een plusremise heeft gescoord. Dat is van belang als de Let voorde laatste ronde helemaal langszij komt.

In de zevende ronde deed Gérard Jansen van zich spreken. Integenstelling tot Valneris versloeg hij Georgiev wel. In een complexerekenstand met wederzijds een dam en een achttal schijven veroverde hij eenbeslissende materiaalvoorsprong.

Een incident deed zich voor in de partij tussen de Rus AleksandrGetmanski en Ndiaga Samb, waar de arbiter ongelukkig ingreep. Een woesteSamb eiste de partij op, maar onder protest staat voorlopig winst voor deRus op het scorebord.

Meer over