Valencia organiseert in 2007 America's Cup

Valencia gaat de America's Cup organiseren in 2007. De laatste winnaar van de cup, Alinghi Swiss Challenge, maakte gisteren de uitverkiezing van de Spaanse havenstad bekend....

Van onze verslaggever Michiel Kruijt

De America's Cup wordt altijd georganiseerd door de laatste winnaar van de cup. In maart dit jaar versloeg het Zwitserse team Alinghi van multimiljonair Ernesto Bertarelli in Auckland het Nieuw-Zeelandse team dat de cup verdedigde. Tot het Alinghiteam behoorden vier Nederlanders: hoofdontwerper Rolf Vrolijk, chief engineer Dirk Kramers en de bemanningsleden Pieter van Niewenhuyzen en Peter van Niekerk.

Het was voor het eerst sinds het begin van de America's Cup in 1851 dat een Europees team won. De thuishaven van team Alinghi is Genève, maar de America's Cup wordt altijd op zee gevaren. Alinghi moet daarom uitwijken en had acht Europese havensteden gevraagd een bod te doen, waarvan er vier na een voorselectie waren overgebleven.

Valencia heeft de strijd gewonnen omdat het relatief weinig windstille dagen heeft waardoor er niet te veel wedstrijddagen verloren gaan. Directeur Michel Bonnefous van Alinghi roemde daarnaast de goede zichtbaarheid vanaf het land van het wedstrijdparcours, dat vlakbij de haven ligt. Ingewijden wezen er ook op dat de Spaanse koning Juan Carlos – die een groot zeilliefhebber is – zich sterk had gemaakt voor de uitverkiezing van Valencia.

Vast staat dat Oracle BMW Racing van softewaregigant Larry Ellison, het Amerikaanse team dat dit voorjaar in de finale van de voorronde verloor van Alinghi, opnieuw van de partij zal zijn. De strijd om de America's Cup wordt voorafgegaan door die om de Louis Vuitton Cup, waarin wordt bepaald wie de uitdager van de Alinghi wordt. Oracle versterkte zich onlangs met de Nederlandse topzeiler Dirk de Ridder. Een andere Nederlander, Roy Heiner, was in Auckland de schipper van de reserveboot van de Amerikanen.

Meer over