vakbond van legale makelaars eist harde maatregelen

Clubs die zakendoen met illegale spelersmakelaars moeten zware sancties krijgen. Een boete geven of een veto uitspreken tegen 'verdachte' personen is onvoldoende....

DPA

FRANKFURT

De legale zaakwaarnemers vinden dat de FIFA nog veel te laks is in de bestrijding van de vrijbuiters op de internationale spelersmarkt. Volgens woordvoerder Degraen heeft de IAFA al dertig gevallen van onreglementaire transfers bij de FIFA aangemeld. Duidelijke maatregelen heeft de wereldbond echter nog niet genomen, concludeert de nieuwe vakbond.

Om de samenwerking met de FIFA te bevorderen, stelt de IAFA de vorming van een speciale werkgroep voor. Daarin kunnen beide partijen gemeenschappelijke problemen bespreken en mogelijk oplossen. De FIFA heeft aan 200 agenten een licentie verstrekt.

De Nederlandse spelersvakbond VVCS beschikt over drie vergunningen. Zelfstandige ondernemers als Rob Jansen, Ton van Dalen en Bob Maaskant hebben eveneens een officiële status. Bijna vijftig bemiddelaars uit 21 landen hebben zich al bij de IAFA aangesloten. Nog eens vijftig spelersbegeleiders hebben een aanvraag ingediend voor een lidmaatschap.

Meer over