'Vader' Beenhakker predikt rust en vertrouwen

In moeilijke dagen spreekt de voetbaltrainer zalvende woorden. Leo Beenhakker, trainer van de landskampioen in last, zei dinsdag in zijn kleurrijke taalgebruik dat hij op de trainingen van Feyenoord momenteel rondstapt als een soort 'moeder Teresa'....

Van onze verslaggever Willem Vissers

Moeder Teresa zaliger won de Nobelprijs voor de Vrede voor haar werk onder de armsten der aarde in India. Bij Feyenoord gaat het slechts om een voetbalduel tegen Borussia Dortmund in de Champions League, maar Beenhakker wilde met zijn vergelijking zeggen dat het in deze sportief zware tijden zijn taak is zelfvertrouwen te kweken, spelers te helpen.

De omhelzing met spits Julio Cruz tijdens de afsluitende training zei wat dat betreft genoeg. 'Je traint niet te moeilijk en loopt rond met de instelling van oh, oh, gezellig, wat is het toch leuk .'

Hoewel Feyenoord na vier ronden een van de slechts negen clubs (op 32) is die nog geen duel heeft verloren in de Champions League, is de wedstrijd in Duitsland tegen Borussia Dortmund mogelijk beslissend. Feyenoord moet, met na vandaag alleen de thuiswedstrijd tegen vermoedelijk groepswinnaar Rosenborg te gaan, winnen om de kans op kwalificatie in eigen hand te houden.

Zondag, tegen hekkensluiter NEC, won Feyenoord voor het eerst in acht wedstrijden, zij het moeizaam. Beenhakker: 'Laten we onszelf geen complex aanpraten. Twee maanden geleden stonden de spelers elkaar nog te verdringen op het bordes van de Arena wie de schaal mocht vasthouden.' De kampioen versloeg toen Ajax om de Johan Cruijff Schaal.

Toch is Feyenoord in een precaire situatie beland. Beenhakker en Feyenoord namen zich dit seizoen voor te pieken in de lucratieve Champions League. Dat is, met name tegen Boavista, niet gelukt, waardoor uitschakeling dreigt.

Afgezien van het gebrek aan vorm de laatste tijd, mede het gevolg van het feit dat Feyenoord moeilijk scoort, valt op dat de ploeg geen voorsprong meer kan verdedigen. Vorig seizoen was de wedstrijd bij wijze van spreken gewonnen als Feyenoord als eerste scoorde. In alle vier duels van de Champions League is een voordelige stand verprutst, tegen Rosenborg zelfs tot twee keer toe.

Bovendien bleef Feyenoord in het kampioensjaar vrijwel zonder blessures, terwijl de Rotterdammers vandaag de pionnen Van Gastel en Van Wonderen missen. Vermoedelijk maakt vaste reserve Ferry de Haan zijn opwachting in het hart van de defensie.

Beenhakker haalde ook persoonlijke omstandigheden aan die van negatieve invloed zijn op de prestaties. Zo reisde Jon Dahl Tomasson meteen na het duel met NEC naar huis vanwege een sterfgeval. De Deen had tal van kansen gemist. 'Ik vind het dan moeilijk openheid te betrachten, want veel mensen kunnen niet omgaan met openheid', aldus Beenhakker. Hij bedoelde dat voetbal tegenwoordig is omgeven door zoveel publiciteit (Beenhakker: 'tot Waku Waku toe') dat het een heel karwei is onderscheid te maken.

Met geen woord repte hij afgelopen zondag over de mogelijke oorzaak van Tomassons falen. Drie dagen later echter: 'Je kunt je voorstellen dat zoiets in het leven van Jon hakt.'

Ook Cruz, zo liet Beenhakker doorschemeren, kende persoonlijke problemen dit seizoen, nog afgezien van de buikspierblessure die hem al wekenlang teistert. Cruz begon het seizoen uitstekend, maar viel ver terug. Een paar wedstrijden deed hij alleen op papier mee, tot ergernis ook van zijn medespelers.

De invloed van de trainer is op zo'n momenten nog maar beperkt. Beenhakker verwees naar de situatie met Machlas bij Ajax. 'Voor al deze types is er slechts één oplossing; twee keer een bal in het doel schoppen .'

Dortmund, koploper in de Bundesliga, kende ook een mindere fase, hoewel minder langdurig als Feyenoord. De club verloor de laatste twee duels, in eigen huis; van Rosenborg en Werder Bremen. De woorden van trainer Michael Skibbe sloten bijna perfect aan bij die van Beenhakker.

Hij sprak de hoop uit dat hij de opstanding vandaag mag meemaken. En Beenhakker: 'De oplossing ligt op het veld.'

Meer over