Urbanus ziet zijn jongens groeien

holland series..

ROTTERDAM/AMSTERDAM Tien jaar geleden werd Charles Urbanus coach van pupillen 2 bij Pirates. Zijn zoon Nick ging honkballen, vandaar. Zaterdag won de Amsterdamse club verrassend de openingswedstrijd in de Holland Series tegen Neptunus. Charles Urbanus zette daarbij nog vijf jongens in die hij, net als Nick, heeft leren honkballen.

Onderweg in de auto naar Rotterdam wisten de jongens die met Urbanus meereden het allemaal nog precies. Hoe hij hen naar pupillenveldjes reed, wie de tegenstanders waren en hoeveel lol ze samen hadden. Nu hij het er over heeft, ontroert het hem.

Na de 5-2 zege in Rotterdam leek Pirates een dag later op sportpak Ookmeer in Amsterdam lange tijd tot opnieuw een stunt in staat. Maar een voorsprong van 3-1 droogde in de slotfase op en resulteerde uiteindelijk in een nederlaag van 5-3. Na zes innings en bij een voorsprong van 2-1 had pitcher Rob Cordemans het maximum aantal ballen gegooid en moest hij noodgedwongen worden vervangen. Daarna manifesteerde zich een tekort aan pitchers die op dit niveau een rol van betekenis kunnen spelen.

De 1-1 tussenstand in de best-of-seven geeft hoop dat de strijd om de landstitel nog geen gelopen koers is. Want Neptunus was als de grote favoriet van start gegaan.

In de reguliere competitie verloor de landskampioen slechts drie duels, een record, en eindigde 28 punten voor Pirates. In de play-offs werd Pioniers vlot en efficiënt uitgeschakeld, terwijl Pirates heel wat te stellen had met Kinheim.

De kracht van Neptunus ligt bij de pitchers Diegomar Markwell, Leon Boyd, Kevin Heijstek en de Australiër Dushan Ruzic, allemaal internationals. Als closer, de man die de wedstrijd vervolgens afmaakt, is er dan Berry van Driel, die deze rol ook vervult in het Nederlands team. De verdediging behoefde slechts 78 runs te incasseren, ook een record.

Maar hoe dominerend in de hoofdklasse, tijdens de voorronde van de Europa Cup ging het tegen het Belgische Hoboken hopeloos mis en werd de eindronde niet gehaald.

Pirates beschikt met Cordemans over slechts één echte pitcher. Aan slag komt het gevaar van Kenny Berkenbosch en Bas en Sydney de Jong. Daarnaast geeft Urbanus de jongelingen die hij zo goed kent, Frank van Heijst, Seb Visser, Michael Kramer, Roelie Henrique, Rashid Gerard en zoon Nick, gelegenheid ervaring op te doen.

‘Wij zijn voor iedereen een lastige tegenstander’, zegt catcher en veelvoudig international Sydney de Jong (31), mogelijk bezig aan zijn laatste seizoen. Hij roemt de ideale mix van ervaring en rookies. ‘Het is super om te zien waartoe die jongens in staat zijn.’

Nee, als routinier heeft hij hen tevoren niet uitgelegd hoe ze tijdens de Holland Series met druk moeten omgaan. ‘Dat is een taak van de coach. In mijn rol praat ik met de pitchers. Zo van, blijf rustig of doe dit of doe dat.’

Het was geen meesterzet van Urbanus om Cordemans niet in de eerste wedstrijd op te stellen, maar bittere noodzaak. Want het lijf van Cordemans (35) heeft meer tijd nodig dan de gebruikelijke vier dagen om te herstellen van de inspanningen die hij als pitcher moet verrichten. Een dag extra rust was mooi meegenomen.

Vervanger Jos de Jong gooide de wedstrijd van zijn leven. Een groot veld, zoals bij Neptunus, ligt hem wel. Zijn niet zo harde worpen worden dikwijls door zijn tegenstanders omhoog geslagen. Dan is het wel zo prettig als de bal nog voor het buitenhek kan worden gevangen.

Pas in de laatste inning en bij een voorsprong van 5-0 scoorde Neptunus twee keer tegen. De vermoeide De Jong had de heuvel toen al verlaten.

Urbanus, de opvolger van Rikkert Faneyte, vindt het ontzettend leuk om de jeugd te coachen. ‘Ik heb er ook van genoten om deze jongens te helpen en groter te zien worden. Dan win je in de Holland Series bij Neptunus. Dit is heel speciaal voor mij.’

Meer over