Uitstekend verdedigend Juventus voorkomt tweede wonder van Barcelona

Barcelona beukte woensdag vergeefs op de voorgevel van Oude Dame Juventus, maar in Camp Nou bleef na de 6-1 van vorige maand tegen Paris Saint-Germain een tweede sportief wonder uit. De thuisclub was machteloos en nam afscheid van de Champions League. Juventus gaf een college verdedigen voor hoogbegaafden.

Willem Vissers
Oud-Barcelona-speler Alves wordt neergeduwd door Iniesta. Beeld getty
Oud-Barcelona-speler Alves wordt neergeduwd door Iniesta.Beeld getty

Italiaans kampioen Juventus hield in de kwartfinales zonder al te veel problemen stand tegen Barcelona (0-0), dat de frustratie allengs zag groeien, ook jegens scheidsrechter Björn Kuipers. De Nederlander liet veel doorgaan en negeerde het bijna institutionele gezeur van Barcelona om vrije trappen.

Kuipers koos daarmee een verstandige tactiek, al overdreef hij een beetje en liet hij hier en daar een overtreding onbestraft, tot woede van het volk in Camp Nou. Barcelona kon zijn ongeduld nauwelijks meer bedwingen naarmate een doelpunt uitbleef en gaf uiteindelijk op, want de in Turijn opgelopen achterstand van 3-0 bleek spoedig te groot.

Zondag volgt alweer de klassieker tegen Real Madrid, als Barcelona moet winnen om de titelstrijd spannend te houden. Lukt dat niet in Madrid, dan resteert in dit ongekend magere seizoen slechts de bekerfinale tegen Alaves, als doelman Jasper Cillessen weer eens mag meedoen.

Monaco wint weer van Dortmund

AS Monaco heeft woensdag de halve finales van de Champions League bereikt, ten koste van Borussia Dortmund. In Monaco werd het 3-1 voor de thuisploeg, waar het vorige week in Duitsland al won met 3-2. Goals voor Monaco kwamen van Mbappé, Falcao en Germain, Reus tekende aan voor de eretreffer van de Duitsers. Olympique Lyon was in 2010 de laatste Franse ploeg in de halve finales van de Champions League.

Aankoopbeleid

Barcelona is gewoon niet meer zo goed als een paar jaar geleden, het zij gezegd. Het kan af en toe nog toveren, zoals in het thuisduel in de achtste finale tegen PSG, toen de scheidsrechter een handje hielp om de wederopstanding gestalte te geven. Kuipers had geen boodschap aan sentimenten en floot voor zeker een acht.

De problemen van Barcelona kwamen duidelijk zichtbaar aan de oppervlakte, niet voor het eerst dit seizoen. Het aankoopbeleid van de laatste jaren is ronduit matig te noemen, trainer Luis Enrique heeft zijn afscheid reeds aangekondigd, de verdediging kraakt, spelmaker Iniesta is niet meer zo goed als voorheen en de zes wondersloffen voorin vormen momenteel geen magisch trio dat hele defensies uiteenrijt.

Suarez mist topvorm en is vooral nog een rommelaar, Neymar is meteen geïrriteerd en volhardt in doelloos gepingel, waarbij hij zijn medespelers te vaak overslaat. Messi wierp zich op tot een soort spelverdeler. Hij gaf een paar geweldige passes en miste een paar forse kansen. Hij was best goed, maar niet geweldig. Zo bleef het 0-0, omdat Barcelona bleef worstelen en de tegenaanvallen van Juventus scherpte misten.

Lionel Messi in duel met Alex Sandro. Hinguaín en Busquets kijken toe. Beeld ap
Lionel Messi in duel met Alex Sandro. Hinguaín en Busquets kijken toe.Beeld ap

Voorspelbaar

De vier kwartfinales van de Champions League boden door de bank genomen alles. Dat kan ook bijna niet anders, want vrijwel alle topvoetballers zijn bij een beperkt aantal clubs verzameld. De wedstrijden boden schitterend voetbal, met totaal verschillende speelwijzen, uitgaand van de totale aanval tot de massieve verdediging. Er waren verrassingen, er was drama.

En natuurlijk is ook de voorspelbaarheid weer groot. Real Madrid staat voor de zevende keer op rij in de halve finales, een record. Stadgenoot Atlético doet voor de derde keer in vier seizoenen mee bij de beste vier van de Champions League. Juventus, finalist van twee jaar geleden, loert op de herkansing in de jacht op de begeerde beker, de eerste voor de club sinds 1996. En Monaco, finalist in 2004, is terug bij de elite van Europa.

Dan was daar in deze kwartfinales de tijdens Real Madrid - Bayern aangezwengelde hunkering naar betere arbitrage, liefst met behulp van videoscheidsrechters, plus de ergernis over de allesoverheersende macht van de commercie in de top van het voetbal. Borussia Dortmund was eigenlijk al uitgeschakeld voordat de kwartfinales begonnen, toen het na de aanslag op de spelersbus slechts een dag uitstel kreeg voor het afwerken van de eerste wedstrijd. De kalender is blijkbaar belangrijker dan het gevoel. Woensdag was er nota bene opnieuw oponthoud bij de Duitse bus.

Juventus-keeper Buffon hield tegen Barcelona 180 minuten lang het doel schoon. Beeld ap
Juventus-keeper Buffon hield tegen Barcelona 180 minuten lang het doel schoon.Beeld ap

Barcelona speelde overigens wel met passie tegen Juventus, dat een zwart-witte muur had opgetrokken voor de 39-jarige doelman Buffon. De wederopstanding had alleen kans van slagen gehad als Barcelona scherp was geweest in de afronding. Dat was niet zo. Barcelona kreeg een aantal behoorlijke schietkansen, maar die werden allemaal verkwist.

Juventus deed weinig anders dan massaal verdedigen, maar dat kan het ook uitstekend, met mannen als Chiellini, Dani Alves en Bonucci. De mannen verdedigen met een onwaarschijnlijke inzet, gooien zich voor de bal als dat moet, ze zijn volledig geconcentreerd en perfect op elkaar ingesteld. Veelzeggend was het spel van de Kroaat Mandzukic, voorheen een spits doch door trainer Allegri gebruikt als veredelde linkshalf.

Juventus is zeker een kandidaat voor de eindzege in Cardiff, op zaterdag 3 juni.

Meer over