'Uitsluiting Russische paralympiërs is schending van mensenrechten'

De uitsluiting van Russische sporters op de Paralympische Spelen is het toppunt van de schending van mensenrechten. Dat zegt Vladimir Lukin, hoofd van het Russische paralympische comité.

De openingsceremonie van de Paralympische Spelen in Sochi. President Poetin is aanwezig. Beeld reuters
De openingsceremonie van de Paralympische Spelen in Sochi. President Poetin is aanwezig.Beeld reuters

Op een persconferentie in Moskou zei Lukin dat de overgrote meerderheid van de Russische atleten nooit doping heeft gebruikt. Hij zegt te gaan bewijzen dat de Russische ploeg heeft voldaan aan alle internationale afspraken in de strijd tegen doping.

Rusland heeft 21 dagen om in beroep te gaan bij het Hof van Arbitrage voor Sport. Sportminister Vitali Moetko kondigde aan dat Rusland de beslissing gaat aanvechten. De schorsing noemde hij 'ongekend'. Lev Seleznjev, voorzitter van de Russische paralympische bond, deed de schorsing af als 'zwarte pr' van het IPC.

Russiche dopingschandaal

Zondag besloot het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) dat geen enkele Rus mag deelnemen aan de Paralympische Spelen van deze zomer vanwege het Russische dopingschandaal. 267 Russische paralympische sporters worden geweerd.

Daarmee worden de Russische paralympiërs zwaarder gestraft dan de olympiërs. Het Internationaal Olympisch Comité liet het oordeel over deelname van de Russen aan de internationale sportfederaties. Russische atleten en gewichtheffers werden van de Spelen geweerd.

De organisatie van de Paralympische Spelen koos voor een algehele schorsing omdat het Russische Paralympische Comité 'niet in staat is' om een antidopingbeleid uit te voeren. 'Het antidopingsysteem in Rusland is kapot, corrupt en volledig gecompromitteerd', zei IPC-voorzitter Philip Craven zondagavond.

Hij baseert zich op het onderzoeksrapport van het Wereldantidopingagentschap (WADA), uitgevoerd onder leiding van de Canadese jurist Richard McLaren. Die stelde vast dat het Russische sportministerie tussen 2011 en 2015 een grootschalig dopingprogramma runde. Urinestalen werden verduisterd en gemanipuleerd.

Meer over