Uitdaging Zonderland ligt bij EK op brug

Aan de rekstok kan hij alleen maar verliezen. Epke Zonderland ziet bij de EK turnen, half april in Montpellier, toch vooral een uitdaging op brug. Met een nieuwe oefening is hij ook op dat toestel medaillekandidaat in de Zuid-Franse stad. 'Ik ben benieuwd hoe het uitpakt', zei de Fries vrijdag bij de teampresentatie in Beekbergen.

Beeld anp

Op de burelen van gymnastiekbond KNGU werd een omvangrijke en ambitieuze groep gepresenteerd. Met zes turners en vier turnsters reist het gezelschap straks af naar Frankrijk, waar bij de mannen de veilige doelstelling is: drie finales, twee medailles. Vrouwencoach Gerben Wiersma hield het noodgedwongen bescheiden. 'Een turnster in de meerkampfinale en een in een toestelfinale.' Bij de vrouwen keert Noël van Klaveren na het WK van 2013 in Antwerpen terug op een groot toernooi. De inmiddels overwonnen ziekte van haar vader hield de turnster uit Alphen aan den Rijn lang aan de kant.

Van Klaveren pakte bij de EK in 2013 verrassend zilver op sprong en turnde zowel op dat toernooi als de WK de meerkampfinale. De vrouwenafvaardiging bestaat verder uit Dyonnailys Supriana, Eythora Thorsdottir en Sanne Wevers. Thorsdottir verbaasde bij de kwalificatie met een meerkampscore van 57,300. Daarmee zou ze volgens de berekeningen van Wiersma in Montpellier een medaillekans hebben. Turnsters als Céline van Gerner en Lieke Wevers kozen er voor zich te richten op de Europese Spelen in juni in Bakoe.

Bij de mannen maakte de leiding de keuze. De ervaren jongens gaan naar de EK, de jongeren naar Bakoe. Bondscoach Mitch Fenner volgt de verrichtingen van zijn team wegens ziekte noodgedwongen vanuit Engeland. In juli hoopt hij weer fulltime in Nederland te zijn. Zonderland is uiteraard de blikvanger van zijn groep en misschien wel medaillewinnaar op twee toestellen. De heerser aan de rekstok heeft op brug inmiddels een oefening met een D-score, de moeilijkheidsgraad, van 7,0. Daarmee pakte hij vorig weekeinde brons in Cottbus.

De mannenploeg bestaat verder uit Bart Deurloo,Yuri van Gelder, Boudewijn de Vries, Jeffrey Wammes en Anthony van Assche.

Beeld anp
Beeld anp
Meer over